Coevorden – Wat hebben een brute moord op vier jongemannen, een rel rond een beeld in Coevorden, de legendarische stad Hunsow, een legendarische voetreis van de drie Podagristen en Mans Tierelier (Max Douwes) met elkaar gemeen?

Literaire busreis

Dat komen de deelnemers aan de ‘Tour de littérature’, een literaire busreis door Zuidoost-Drenthe, op vrijdag 18 oktober te weten. Harm Jan Lesschen uit Oosterhesselen, kenner van Drentse literatuur en boeiend verteller, neemt de deelnemers mee door dit bijzondere deel van Drenthe. Deze literaire reis is georganiseerd door Arriva Touring. Deelname kost 69 euro (exclusief 3,50 euro boekingskosten en inclusief koffie in de bus, lunch en koffie/thee met gebak).

Zuidoost-Drenthe werd in de middeleeuwen Zuidenveld genoemd. Het is zeer wisselend landschap met een roemrijk verleden en was een inspiratiebron voor dichters en schrijvers. Zo verhaalt Lesschen over de Drentse ‘schrieverij’ van Picardt en de Podagristen tot Anne Doornbos, Aagje Blink, Max Douwes en Hans Heyting.

De deelnemers maken kennis met het verleden van de oude vestingstad Coevorden. Jean Pierre Rawie beschreef in tien kwatrijnen ‘Scherven van de stad’, te zien op panelen in en rond het centrum. Er wordt langs het beeld van de Podagristen, Van Heutsz en Ganzen Geesje gewandeld.

De tocht begint in het Drents Archief in Assen. Na een korte presentatie over de geschiedenis van de Drentse Schrieverij en een inleiding op de literaire busreis gaat de route van start via diverse belangwekkende locaties naar Coevorden. Na dat bezoek wordt het spoor van de Podagristen gevolgd via Dalen, Oosterhesselen en Zweeloo naar Assen.

Het vertrek is om 8.45 uur vanuit Groningen en om 9.15 uur vanuit Assen. De terugkeer is rond 17.45 uur in Assen en een half uur later in Groningen.

Voor aanmelding en meer informatie: zie de website van Arriva Touring.