Coevorden – In Coevorden werden dinsdagmiddag kransen en bloemen gelegd bij het monument bij de synagoge en het verzetsmonument in het Van Heutszpark. Net als vorig jaar gebeurde dat op sobere wijze zonder publiek in verband met de coronapandemie.

Vertegenwoordigers van Stichting Synagoge Coevorden en het 4 meicomité legden de kransen en bloemen namens de synagoge, het 4 meicomité en de gemeente Coevorden. Later vandaag worden nog bloemen gelegd op de oorlogsgraven in Coevorden.

Johan Stoffels van het 4 meicomité betreurde het, dat deze herdenking zonder publiek moest plaatsvinden. “Herdenken is vooral krachtig als je het samen doet”, aldus Stoffels.

Hij vestigde bij het verzetsmonument nog de aandacht op één van de verzetsstrijders, Jan Frowijn. “Hij was kassier van het distributiekantoor. Hij werd op 6 januari 1945 gearresteerd, omdat hij zich bezighield met het verduisteren van bonnen en andere distributiebescheiden. Hij werkte in juni 1944 mee aan een overval op zijn kantoor en werd om dat te verbergen wel met een gummistok bewerkt door de verzetsgroep Noord-Drenthe. Een politieman werd daarbij neergeschoten. Frowijn en de politieman werden opgenomen in het Aleida Kramerziekenhuis en beiden herstelden. Frowijn werd alsnog opgepakt en overleed op 5 februari in concentratiekamp Neuengamme.”

Lees ook:

Stolpersteine glimmen weer