Coevorden – In het synagoge-museum werd zondagmiddag de tentoonstelling ‘Joodse sporters, voor en na de Holocaust’ geopend. In haar welkomstwoord bedankte voorzitter Geke Koopal voor de hulp van Arien Penninkhof bij de inrichting van de tentoonstelling.

“In die tijd”, aldus Geke Koopal, “mochten veel orthodoxe Joden niet sporten, dat gold over ook voor strenggelovige christenen. Na de inval van Hitler werden de Joden buitengesloten van het sporten. Herman Zilverberg was destijds zwemmer en lid van De Plons. Ook voetbalde hij bij Germanicus. Aron Kropveld moest bij Germanicus ook snel stoppen.”

Schrijver en journalist Erik Brouwer verzorgde een inleiding vanaf papier in rap tempo. Zo kwamen de toehoorders in korte tijd veel te weten. Hij schreef het boek over bokser Leen Sanders, de bokser van Auschwitz, die nog lesgaf aan de getalenteerde Herman Zilverberg uit Coevorden. Brouwer begon met zijn eigen geschiedenis, met name over zijn overgrootvader Emanuel Brouwer die op hoog niveau turnde. Erik Brouwer was overigens verrast dat op een van de foto’s op de tentoonstelling zijn overgrootvader staat. “Ik heb niet de gymnastische kwaliteiten van mijn overgrootvader. Die deed in 1908 mee aan de Olympische Winterspelen in Londen.”

Onder andere Herman Zilverberg kwam in Auschwitz terecht. Daar zat ook Leen Sanders, Nederlands bokskampioen. “Een kampcommandant herkende hem en hij werd doorgestuurd om te werken in de huishoudelijke dienst. Op zondag moest hij boksen ter vermaak van de SS’ers.” Zijn echtgenote en kinderen werden weggevoerd naar de gaskamer. “Hij deelde eten uit aan zijn lotgenoten.” Zilverberg werd later overgebracht naar Dachau, dat hij ternauwernood overleefde.

De tentoonstelling duurt tot en met zondag 29 juni, het synagoge-museum is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Erik Brouwer is schrijver en journalist. Hij schreef acht boeken, waaronder Spartacus. In die boek beschrijft hij de levens drie Joodse olympiërs uit Amsterdam. Zijn nieuwste boek is over Leen Sanders. Na de oorlog is Sanders geëmigreerd naar Amerika. Een verzetspensioen kwam er in eerste instantie niet van. Na zijn overlijden werd alsnog een ton op zijn rekening gestort.

Lezing Rudie Corissos

Tot slot van het formele gedeelte van de bijeenkomst werd nog gewezen op een lezing die op woensdag 29 januari in het synagoge-museum wordt gehouden. Met als titel ‘Einde Holocaust’ vertelt Rudie Cortissos zijn persoonlijke verhaal. Wesley van den Bosch verzorgt de muzikale omlijsting. De lezing begint om 19.30 uur. De entreekosten zijn 10 euro p.p., voor vrienden van de Synagoge geldt een bedrag van 7,50 euro.