Coevorden – Dit jaar zal de Jom Hasjoa-herdenking, net als in 2020, weer op afstand plaatsvinden in de voormalige synagoge in Coevorden. Het coronavirus zorgt nog steeds voor veel beperkingen en daarom kan een gezamenlijke herdenking niet plaatsvinden.

Om de herdenking toch in ere te houden, worden op donderdagavond 8 april vanaf 19.00 uur alle namen genoemd van de vermoorde Joden in de gemeente Coevorden. Het Kaddisj wordt gebeden door voorzitter mevrouw Wil Hein van Stichting Synagoge Coevorden en bij het monument worden witte rozen gelegd. Iedereen die de herdenking belangrijk vindt, zou die dag om 19.00 uur thuis zes kaarsjes kunnen aansteken om even stil te staan bij de 6 miljoen vermoorde Joden. Van hen kwamen 145 mensen uit de gemeente Coevorden: 125 uit de stad Coevorden, 14 uit Dalen, 2 uit Meppen en 4 uit Sleen.

Jom Hasjoa, letterlijk de dag van de vernietiging, is de jaarlijkse internationale dag voor de herdenking van de Sjoa (Holocaust). De meeste vermoorde Joden uit de huidige gemeente Coevorden waren in de bloei van hun leven, maar ook ouderen werden niet ontzien: 25 mensen waren boven de 65 jaar en 23 kinderen onder de 10 jaar. De oudste was 84 jaar: Mathilde Frenk-van Tijn, de jongste was 8 maanden: Sarina Jeannette Clara Frank.

Voor de Joodse gemeenschap is het noemen van de namen van overledenen erg belangrijk, want ‘Zo lang je naam genoemd, wordt ben je niet vergeten’.