Gees – Monique Willemse heeft al haar dromen uit haar jeugd verwezenlijkt in haar natuuratelier Momoko in Gees. Vier jaar geleden startte zij al met haar werkzaamheden, maar nu gaat zij er helemaal voor.

“In mijn jeugd was ik op de kleuterschool dol op de verschillende kleuren papier. Daarna wilde achtereenvolgens boswachter en modeontwerper worden. Bovendien voelde en voel ik mij het gelukkigst in de natuur.” Al die elementen komen nu samen. “Ik leef mijn droom”, lacht Monique.

Momoko aan de Oude Steeg 22 is open sinds Gees in Wintersfeer. Zij is niet alleen liefhebber van de natuur, kunstenaar en botanisch colorist, zij geeft ook workshops. “Ik hoop, dat mensen meer liefde voor plantaardig gemaakte kleuren krijgen.” Monique en haar partner wonen nu ruim een jaar in Gees. “We zijn met de neus in de boter gevallen.”

Monique heeft jarenlang in de papierindustrie gewerkt. Zij bedacht nieuwe papiersoorten en werd gaandeweg colorist. “Ik ging daarvoor veel naar Japan. Daar werd ik Momoko genoemd, dat staat voor pit en perzik. Daaraan heb ik dus de naam voor mijn natuuratelier aan ontleend.”

Kleurstoffen zijn ook op een natuurlijke wijze te maken. “Het kan en moet anders. Dat sluit bovendien goed aan bij de hedendaagse tijd. Ik kweek verfplanten in mijn tuin, waarmee de fraaiste kleuren zijn te maken. Zo ben ik nu indigo aan het kweken en ook het plantje wede levert de mooiste kleuren. Voor de workshops gaan de deelnemers zelf de benodigde materialen verzamelen. Bovendien heb ik voor mijn wolkunstwerkjes schapen- en alpacawol uit de regio gekregen. Mensen uit de buurt komen met allerlei plantaardige verfstoffen, zoals boerenwormkruid en uienschillen aan, daarvoor ben ik dankbaar.” Haar kunstwerkjes van gekleurde wolsoorten maakt zij op verzoek, voor thuis of op de werkplek.

Voor de workshops beginnen experimenteert Monique heel veel. “Hoe meer je erover leert, hoe meer je beseft hoeveel er nog te ontdekken valt. Al studerend ontwikkel ik mij steeds verder. En: als je natuurlijke kleuren gebruikt, ga je ook natuurlijke wasmiddelen gebruiken.”

Workshops

Binnenkort start de workshop kennismaken met plantaardig verven. Die vindt plaats op zaterdag 25 februari, vrijdag 24 maart, zaterdag 29 april en zaterdag 10 juni van 10.00 tot 13.30 uur. Deelname kost 45 euro p.p. en dat is inclusief de benodigde materialen, koffie/thee en wat lekkers. Tijdens de workshop maken de deelnemers in een ontspannen sfeer kennis met beitsen en de kracht van kleur uit plantaardig materiaal.

Daarnaast zijn er seizoensworkshops. Door het grote succes van de winterworkshop van afgelopen vrijdag wordt deze wintereditie nog een keer gehouden op zaterdag 4 maart. Daardoor kunnen geïnteresseerden dit jaar nog mee doen aan alle vier seizoensworkshops (kosten voor de vier seizoensworkshops 320 euro. Losse seizoensworkshops kosten 90 euro per workshop.) De seizoensworkshops plantaardig verven zijn op zaterdag 4 maart, vrijdag 12 mei, vrijdag 22 september en vrijdag 17 november, steeds van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie, inclusief de mogelijkheid voor aanmelden, staat op www.momoko.nl. Mailen kan ook: natuuratelier@momoko.nl. Ook staat Natuuratelier Momoko op Instagram.