Coevorden – Het IJzerkoekenoproer, dat vanmiddag plaatsvond in het centrum van Coevorden, trok honderden belangstellenden. Het was een heel spektakel. De eerste editie vond vorig jaar in bescheiden vorm plaats, ditmaal was de route uitgebreid en was onderweg gezorgd voor diverse acts.
Acteurs van Theatergroep WIJ hadden onder begeleiding van Theaterbedrijf Maters & Roberti hun rollen voor het ijzerkoekenoproer ingestudeerd. Van ijzerkoekbakster tot garnizoenssoldaat en van dominee tot deftige dame: de geschiedenis van het ijzerkoekenoproer kwam tot leven. Aanstichters van het oproer waren de ijzerkoekenbaksters, gesteund door Harmen Slingenberg.
Volksopstand
Het verhaal van het IJzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan, werd een protestbijeenkomst verboden. Maar de Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekenbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken. Daarmee is het IJzerkoekenoproer hét kerstverhaal van Coevorden.
Ontvangst
De belangstellenden werden om 13.00 uur door twee deftige dames ontvangen bij het Kasteel. Louw Rink zorgde voor accordeonmuziek. Burgemeester Bert Bouwmeester was ook van de partij tijdens dit evenement.
Optocht
De optocht startte even later vanaf het kasteel, waarbij ook de Schutterij van Koeverden aanwezig was. De stoet ging vanaf het kasteel over de George Vancouverbrug. Daar bij de haven was een optreden van het Coevorder Mannenkoor. De route werd vervolgd via de Markt en de Bentheimerstraat, waar het volk ook werd toegesproken.
Ook op de Tuinstraat was een korte onderbreking: daar werden Mozartliederen gezongen. In de Kerkstraat kwam het ijzerkoekenoproer tot een hoogtepunt en werd het verbod op de rondgang met ijzerkoeken onder druk ingetrokken.
Op de Markt was vervolgens een optreden van In2Dance, waren er steltlopers en een heel bijzonder muziekinstrument. Nadat de stoet door de Friesestraat en Rikkerstraat was getrokken, vond bij de Weeshuisweide het laatste optreden plaats, verzorgd door In2Dance.