Coevorden – Het college van de gemeente Coevorden heeft een nieuwe beleidsregel vastgesteld die het mogelijk maakt voor inwoners om tijdelijk extra woonruimte te creëren op hun eigen terrein. Met deze maatregel voor flexwonen, die ingaat op 1 oktober, speelt de gemeente in op de groeiende vraag naar betaalbare en flexibele woonruimte in de regio.

De nieuwe beleidsregel stelt dat inwoners één extra woonruimte op hun eigen erf kunnen realiseren, bedoeld voor een periode van maximaal vijftien jaar. Initiatieven moeten voldoen aan specifieke voorwaarden. Een flexwoning kan door middel van nieuwbouw of door het aanpassen van bestaande bijgebouwen gerealiseerd worden. Belangrijk hierbij is dat deze voldoen aan de geldende bouwnormen en bij voorkeur duurzaam worden gebouwd.

Doorstroming op woningmarkt

De gemeente wil met deze regeling inspelen op de grote behoefte aan diverse woonvormen en tegelijkertijd de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Ouders kunnen bijvoorbeeld een tijdelijke woning bouwen voor hun volwassen kinderen of senioren kunnen op het erf van hun familie blijven wonen terwijl ze hun eigen huis verkopen. Hierdoor wordt niet alleen het woningaanbod vergroot, maar wordt ook de sociale cohesie versterkt.

Wethouder Steven Stegen is er blij mee: “In Coevorden laten we opnieuw zien in Drenthe voorop te lopen met dit soort ontwikkelingen. Zo waren we ook de eerste gemeente die startte met flexwonen. We proberen echt met lef en durf, en op maat te zorgen voor meer woonruimte.”

Specifieke voorwaarden

De beleidsregel bevat duidelijke voorwaarden voor de plaatsing van flexwoningen. Zo mag je erf niet voor meer dan 50 procent bebouwd zijn. Ook mag je geen flexwoning plaatsen in de voortuin. De woonruimte moet op minimaal 3 meter afstand van de perceelgrens en maximaal 15 meter van het hoofdgebouw staan. Daarnaast moeten initiatiefnemers aantoonbaar rekening houden met de omgeving.

Meer informatie

Voor meer informatie over flexwonen op eigen erf wordt op donderdag 5 september van 17.00 tot 20.00 uur een inloopbijeenkomst gehouden, de locatie volgt nog. Daar kunnen geïnteresseerden zich laten bijpraten over de mogelijkheden en bijvoorbeeld het vergunningsproces. Meer informatie over de inloopavond en de regels en veelgestelde vragen zijn te vinden via deze link.