Gees – In Gees wordt na twee jaar afwezigheid door corona weer ‘Gees in Wintersfeer’ gehouden. Het evenement vindt plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 november, op beide dagen van 15.00 tot 21.00 uur. De opening wordt verricht door burgemeester Renze Bergsma. Hij gaat met paard en wagen door het dorp, voorafgegaan door Gerard Hegen met de boerhoorn.

De route (‘s avonds verlicht) leidt bezoekers langs authentieke boerderijen, waarvan vele eigenaren de baanderdeuren van hun schuur of deel openstellen voor bezoek. Zowel binnen als buiten zijn allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, muziek en natuur. Er zijn diverse proeverijen en demonstraties en er worden vele artikelen en winterse lekkernijen verkocht. Ook de plaatselijke horeca doet op verrassende wijze mee en biedt etenswaren als een stamppotbuffet en pannenkoeken bij De Zwerfkei. Het oude dorpscafé is beide dagen geopend voor een drankje. Er is muziek in het café en langs de route.

De toegang en het parkeren is gratis op de daarvoor bestemde parkeerplaats. Volg daarvoor de aanwijzingen van de verkeersregelaars. Voor mindervaliden (invalidenparkeerkaart verplicht) zijn speciale parkeerplaatsen aanwezig. Tijdens het evenement is Gees afgesloten voor verkeer. Het openbaar vervoer (bus) door het dorp blijft beschikbaar. Er worden huifkarren ingezet om bezoekers te vervoeren van het begin tot het eind van de route met diverse mogelijkheden om in- of uit te stappen. Een programmaboekje met plattegrond is gratis verkrijgbaar bij de ingangen van het dorp en de plaatselijke ondernemers.

Alle actuele informatie staat op de website www.geesinwintersfeer.nl en op de Facebookpagina.

Motortoer Rondom Gees

De Stichting Rondom Gees houdt een motortoer tijdens Gees in Wintersfeer. De stichting wil op beide dagen flink uitpakken met een presentatie van antieke motoren en met een primeur: een korte tocht van antieke motoren in en om Gees. De rit wordt gehouden op zaterdag 26 november. Deelnemers dienen om 14.00 uur aanwezig te zijn. De terugkeer in Gees is rond 15.30 uur.

Net als in 2019 kan het publiek op het erf en in de schuur van het ‘Jeudenhoesien’ aan de Oude Steeg een aantal mooie antieke motoren bekijken. De eigenaren van de motoren zijn ter plekke om over hun pronkstukken te vertellen.

Bij zulke oude motoren zijn er vaak mooie verhalen te vertellen. Over de fabrikant en het hele ‘leven’ van zo’n motor, de restauratie en de huidige staat en alle avonturen die de eigenaar ermee beleefde. De bestuursleden van Stichting Rondom Gees verwachten dat er zo’n acht motoren van voor 1915 in de etalage staan. Onder andere een Bradbury 350HP 554 cc uit 1912, een P&M heavy weight 500cc uit 1914, een Harley W sport 600 cc uit 1920 en een Triumph H 500 cc uit 1920.

Wat betreft de korte tocht is de verwachting dat er naast rijders uit de omgeving en de rest van Nederland, ook buitenlandse rijders naar Gees in Wintersfeer komen. De organisatie wil de rijders én het publiek graag laten zien hoe mooi Gees kan zijn als het in winterse sferen is gehuld. Vaak zijn niet alleen de antieke motoren een bezienswaardigheid, maar ook hun berijders. In de meeste gevallen past hun kleding bij het bouwjaartal van hun antieke motor. Aan de toertocht wordt een prijs verbonden. De rijder, die het mooist is uitgedost in winterse sferen, is de winnaar. Ook voor een bezoeker in de mooiste uitdossing is er een prijs. Deelnemers kunnen zich melden bij de stand van Rondom Gees voor het maken van een foto. Alleen bij sneeuw of pekel wordt niet gereden.