De Kiel/ Borger – Thuis op de Hondsrug is een korte portretschets van circa vier minuten van landschapsfotograaf Karin Broekhuijsen uit De Kiel, die vol trots op de Hondsrug woont. De korte documentaire is een initiatief van De Hondsrug UNESCO Global Geopark en is onderaan dit bericht te bekijken.

Het Hondsruglandschap en de mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen gaan zij al heel ver terug. De sporen hiervan zijn nog steeds heel duidelijk te zien. Mede hierom heeft het gebied de status van UNESCO Global Geopark gekregen. Hoe leven mensen hier vandaag de dag in en met dit oeroude landschap? Karin neemt de kijkers mee op de Hondsrug. Te zien is hoe zij met haar camera in de vroege ochtend op pad is in de natuur. Karin is daarnaast te zien bij de onlangs gehouden opening van een expositie in het Rensenpark in Emmen. Deze is tot en met 31 oktober gratis te bezoeken.

Karin maakt haar leven lang al foto’s en heeft diverse boeken uitgebracht. Eerder maakte ze ook de foto’s voor het boek ‘De Hondsrug, een machtig gebied.’ Meer informatie over het werk van Karin is te vinden op haar website www.fotokarinbroekhuijsen.nl.

Het Geopark is vernoemd naar een enorme zandrug van zo’n 70 kilometer lang die van Emmen tot Groningen loopt. Wereldwijd is dit een geologisch, ecologisch en cultuurhistorisch rijk en uniek gebied dat zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan. Een gigantische ijsmassa van soms wel 1 kilometer dik veranderde het vlakke landschap toen in heuvels, dalen en stromende beken. Er zijn onder andere hunebedden, grafheuvels, karrensporen en oude esdorpen te vinden. Momenteel zijn er 213 UNESCO Geoparken in 48 landen, waarvan twee in Nederland.