Geesbrug – De heer Jan Schonewille (89) en mevrouw Grietje Schonewille-Mulderij (86) uit Geesbrug waren gisteren, zondag 28 januari, maar liefst 65 jaar getrouwd. Een mooie mijlpaal dus, dit briljanten huwelijksjubileum, en zij zijn dankbaar. Burgemeester Renze Bergsma bracht maandagmiddag de felicitaties over namens het gemeentebestuur.

Het paar zat er monter bij. Jan Schonewille is geboren en getogen in Geesbrug, zijn vrouw komt uit Hollandscheveld. Het tweetal ontmoette elkaar in Hoogeveen waar jongeren destijds naar toe gingen. Na bijna vier jaar verkering volgde de trouwerij in Hoogeveen. “We hebben eerst bij mijn schoonvader gewoond”, aldus Schonewille. “Mijn schoonmoeder was tijdens onze ondertrouw overleden en hij bleef achter met nog jonge kinderen in een gezin dat vijftien kinderen telde.”

Daarna woonden Jan en Grietje een paar jaar in Nieuwlande om nu alweer vijftig jaar geleden in Geesbrug neer te strijken. Vroeger werkte Schonewille een tijdje bij Shell Pernis in Rotterdam en ook was hij werkzaam bij Davo Haardenfabriek, die naast Deventer een vestiging in Coevorden had. “Dit bedrijf stond op de plek waar nu Forbo Novilon zit”, vertelt Schonewille. Later, Schonewille was al enige jaren daarvoor vertrokken, werd dat bedrijf in 1967 failliet verklaard. Hij was vervolgens monteur van melkmachines voor het bekende bedrijf Mennink Mechanisatiefabriek in Geesbrug. “Dat was een mooie tijd, ik ging naar vele boeren in Drenthe.” Hij werkte er dertig jaar en nam toen -hij was nog net geen zestig- afscheid in 1993 en ging in de vut. “De ontwikkelingen op het gebied computers gingen snel en dat kon ik niet bijbenen”, verklaart hij.

Zijn vrouw werkte voor haar huwelijk bij textielfabriek Delana in Dedemsvaart. Zoals gebruikelijk in die tijd werkte zij na haar huwelijk in huishouden. “We kregen vier kinderen”, vertelt Grietje. “Drie jongens en één meisje. De jongens wonen allemaal in de regio, onze dochter woont in Nunspeet. We hebben inmiddels vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.”

Beide echtelieden willen zich zo lang mogelijk zelf redden, al zijn de kinderen best bereid een handje te helpen. “Zij hebben hun eigen drukke leven”, verklaart Grietje Schonewille. Haar man rijdt nog steeds auto nu hij bijna negentig jaar is en zijn rijbewijs is net weer verlengd. Grietje zelf rijdt geen auto meer.

Koersbal

Het paar is regelmatig te vinden in dorpshuis De Tiphof in Geesbrug voor het koersballen en de koffieochtenden. En dat koersballen kunnen zij goed, want zij werden zelfs Drents kampioen. Schonewille herinnert aan het bezoek van toen nog prins Willem-Alexander aan dorpshuis De Tiphof in 2012 waar de prins een partijtje koersbal speelde en een rijmkroniek in ontvangst nam. Het dorpshuis werd verbouwd met het geld van het Oranje Fonds, waarvan de prins en thans koning beschermheer is.

Mevrouw Grietje Schonewille gaat nog steeds naar de vrouwengroep van de kerk in Hollandscheveld. “Ik gaf aan niet meer te komen, omdat ik geen auto meer rijd. Nu word ik elke keer opgehaald en thuisgebracht, dat is heel fijn.”

Dankdienst

De kerk heeft al die jaren een rol gespeeld in het leven van Jan en Grietje Schonewille. Zij vierden hun briljanten huwelijk samen met hun dierbaren tijdens een dankdienst in de kerk in Geesbrug. Aankomend weekend is er een nog een receptie in Gees.

Canada

De woonkamer van het echtpaar staat vol met fraaie boeketten. Een enorm boeket heeft de meest prominente plaats. “Die is van mijn zus in Canada”, aldus Grietje Schonewille. “Zij woont er al lang en we zijn er inmiddels al acht keer geweest.”