Coevorden – Kunstenares Diane Brodie is uitgeroepen tot de winnaar van de kunstwedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’ georganiseerd door Stedelijk Museum Coevorden. Het museum riep in juni kunstenaars uit Drenthe en Groningen op om mee te doen aan de wedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’, mede in het kader van het feit dat Coevorden in 2021 en 2022 culturele gemeente van Drenthe is.
De 57-jarige Brodie uit Blauwestad krijgt een geldbedrag om het kunstwerk daadwerkelijk te vervaardigen. Het resultaat is te zien tijdens de tentoonstelling ‘Mijndert & Karel: Helden van Coevorden’ die van 10 april tot en met 25 september 2022 wordt gehouden in Stedelijk Museum Coevorden. Na de tentoonstelling wordt het kunstwerk permanent opgenomen in de collectie van het museum.
Historie
Coevorden en Groningen werden in 1672 bevrijd door Carl van Rabenhaupt. Dat gebeurde in Coevorden met de hulp van schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen. De stad was bezet door bisschop Bernhard van Galen, beter bekend als Bommen Berend. Van der Thijnen speelde een cruciale rol bij het Ontzet van Coevorden. Hij deed een voorstel aan Rabenhaupt: door gebruik te maken van biezen bruggen kon de vestinggrachten worden overbrugd en die list slaagde. Bij de viering van het 250-jarig ontzet van Coevorden in 1922 ontstond het idee om een monument te realiseren. In 1924 legde Koningin Wilhelmina de eerste steen bij het ontwerp van beeldhouwer Augustus Falise. In 1925 was het monument klaar en werd het monument in het Van Heutszpark in september onthuld.
In het verleden zijn van Mijndert slechts twee beeltenissen van enige naam gemaakt: het herdenkingsmonument in het Van Heutszpark in Coevorden en het schilderij ‘De Verrassing van Coevorden door Van Thienen 1672’ van beeldend kunstenaar August Allebé.
Jury blij verrast
De jury bestond uit Gerrit Kleis, bestuurslid museum en historicus; Egge Knol, conservator Groninger Museum; Stefanie Horneman-Ottens, oud-directeur Stedelijk Museum Coevorden; Rik Klaucke, directeur Stedelijk Museum Coevorden; Ineke den Hollander, bestuurslid museum en (interieur)historicus; Annemiek Rens, hoofdconservator Drents Museum.
De jury was zeer tevreden en blij verrast over het aantal aanmeldingen en de kwaliteit van de ingediende voorstellen. In het juryrapport staat dat de schets van Brodie het meest overtuigend is, haar voorstel voor een afbeelding van Mijndert van der Thijnen komt het meest overeen met hoe het vroeger werd afgebeeld, Brodie gebruikte de juiste historische symbolen en het werk van is helder en duidelijk is.
Diane Brodie
“Mijn kunstwerken”, aldus Diane Brodie, “kenmerken zich hoofdzakelijk door hun verhalende karakter. Vandaar dat ik de uitdaging wilde aangaan om van Mijndert van der Thijnen een portret te maken waarin zijn verhaal ook uitgebeeld wordt. Veel van mijn schilderijen zijn gemaakt naar aanleiding van verhalen uit mijn eigen bewogen familiegeschiedenis in Noordoost-Engeland, die verteld en op schrift gesteld werden door mijn grootvader en soms terug te vinden zijn in de lokale historische kronieken. ’Het portret van Van der Thijnen wordt afgebeeld tegen een achtergrond waarin verwezen wordt naar zijn afkomst, beroep en zijn aandeel in het heroveren van stad en kasteel Coevorden. Maar ook een verwijzing naar zijn heldenstatus mag natuurlijk niet ontbreken. Ook zijn kledij zal een beeld geven van wie hij in mijn beleving was.’’
Het beoogde kunstwerk wordt ongeveer 100 x 70 cm groot en wordt uitgevoerd in gemengde techniek (acrylverf, olieverf en collage op paneel). De kunstwedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door Emmaplein Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds.