Coevorden – Inloophuis De Hoofdzaak aan de Mijndert van der Thijnensingel is onlangs gestart met het nieuwe seizoen. Het inloophuis fungeert als informatiepunt voor mensen met geheugenproblemen.

Initiatiefnemers zijn Martha Lucas en Gerard Hofstee en zij weten zich gesteund door een aantal vrijwilligers. “Er is nog een drempel”, aldus vrijwilliger Gerrie Hamberg. “Mensen durven vaak niet uit te komen voor hun geheugenproblemen.”

Martha Lucas: “Het gaat niet alleen om mensen met dementie, maar ook mensen met geheugenproblemen door andere oorzaken.” Gerrie haakt erop in: “Mensen kunnen ook door een rouwproces even de kluts kwijt zijn. Of het gaat om mensen met burn-outklachten, ook dat kan zorgen voor geheugenproblemen.”

Niet alleen kunnen bezoekers informatie vragen in De Hoofdzaak, zij zijn eveneens welkom voor ontmoeting, een kop koffie en een praatje. Vooral mensen die nog zelfstandig wonen kunnen zich eenzaam voelen. “De dagbesteding wordt gemist”, weet Gerrie. “De indicatie dagbesteding wordt steeds minder afgegeven.”

Martha vertelt: “Wij hebben empathische vrijwilligers, die allemaal een zorgachtergrond hebben. Wij bieden een luisterend oor en gaan graag in gesprek.”

De Hoofdzaak is elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend, met uitzondering van vakantieperiodes en feestdagen. Mogelijk komt er nog een middag bij. De Hoofdzaak is bereikbaar via telefoonnummer 0524- 522844, e-mail hoofdzaakcoevorden@gmail.com en via Facebook.

Het inloophuis werd gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Coevorden, werkgroep Dementievriendelijk Coevorden en Saxenburgh. In hetzelfde pand is ook Sigrid’s Garden gevestigd.