Coevorden – Het cultuurhistorisch paviljoen op de Weeshuisweide wordt zondagavond 14 juli op feestelijke wijze geopend. Tijdens deze opening wordt de naam van het paviljoen onthuld. Het paviljoen blijft ongeveer drie jaar staan.
De Weeshuisweide werd op 21 juni als evenemententerrein geopend met onder andere Don Pescatore. De projectgroep Weeshuisweide vroeg het museum om het tijdelijke paviljoen, om ook de historie een plek te geven, inhoud te geven. Michel Velt zorgde voor het ontwerp, kunstenaar Tom Dijkstra verzorgde de uitvoering.
Het cultuurhistorisch paviljoen dient in de eerste plaats als ontmoetingsplek waar iedereen op een laagdrempelige manier met de archeologie en historie van Coevorden in contact kan komen. Er is een tentoonstellingsruimte in de vorm van een BELEEFdepot en er komt ArcheoHotspot. ArcheoHotspots zijn in heel Nederland te vinden, waartoe het Allard Pierson Museum in Amsterdam het initiatief nam. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen en meehelpen met archeologisch onderzoek. Coevorden is met deze ArcheoHotspot de eerste in Noord-Nederland. De archeologische vondsten zijn afkomstig van het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis.
De torens aan weerszijden van het paviljoen worden ook actief gebruikt. De Schutterij van Koeverden gebruikt een toren als uitvalsbasis voor informatie en educatie. Kinderen kunnen zich in de andere toren verkleden als ridder of jonkvrouw en voor het kasteel of het paviljoen op de foto.
Programma
De openingsactiviteiten beginnen om 19.00 uur, de bezoekers worden er ontvangen door de leden van de Schutterij van Koeverden en er worden middeleeuwse welkomstdrankjes en hapjes uitgedeeld door Eetvermaeck. Ook Café Candia en Feyen zorgen voor drankjes. Na een welkomstwoord van museumdirecteur Stefanie Ottens verzorgt Marjolein Woltering, projectcoördinator van de landelijke organisatie ArcheoHotspots, een korte toelichting. Wethouder Jan Zwiers verricht de officiële opening van het paviljoen samen met degene, die de winnende naam heeft bedacht. Stichting Oud-Oranje houdt een kostuumshow van duizend jaar mode.
De realisatie en opening van het paviljoen zijn mede mogelijk gemaakt door Bouwen aan Historie van de gemeente, de provincie Drenthe, Centrummanagement Coevorden, wooncorporatie Domesta, Stedelijk Museum Coevorden, ArcheoHotspots, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Feyen Groothandel ,Café Candia, Eetvermaeck, Keen Theatertechniek, Schutterij van Koeverden, Stichting Garnizoensdagen Coevorden, Stichting Oud-Oranje, Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis en de vrijwilligers, die bij dit project betrokken zijn.