Regio – Reizigers uit risicogebieden moeten bij terugkeer twee weken in quarantaine en zich laten testen bij klachten. De GGD gaat dit controleren. Het kabinet gaat een teststraat op Schiphol inrichten, gevolgd door de andere luchthavens.

App coronamelder

De app coronamelder wordt 17 augustus in gebruik genomen in Drenthe en Twente, op 1 september volgt de rest van het land.

Brandhaarden

In met name Amsterdam, Haaglanden en Rotterdam zijn de brandhaarden. Om die tegen te gaan is bron- en contactonderzoek heel belangrijk. Juist deze week werd bekend, dat mensen minder bereid zijn hieraan mee te werken.

Horeca, musea, pretparken

De versoepeling van de horeca wordt verminderd. Bezoekers dienen hun gegevens te registreren bij bezoek aan de horeca. Horecabedrijven, musea en pretparken gaan maximaal twee weken dicht als er besmettingen hebben plaatsgevonden. De introductieweken op universiteiten en hogescholen kunnen doorgaan, maar wel in aangepaste vorm. Ontgroening is er niet bij.

Veiligheidsregio’s

De Veiligheidsregio’s en burgemeesters krijgen een belangrijke rol in de aanpak. In eerste instantie gaat het lokaal en regionaal netwerk, maar als dat nodig is worden maatregelen opgeschaald tot nationaal niveau.

“Een groot deel van de besmettingen”, zo zei Mark Rutte, “vindt thuis plaats. Corona is niet voorbij. Het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is. Dus hou je aan de regels en werk mee met het contact- en bronnenonderzoek.”

Hij deed daarbij een oproep aan de jongeren, die zich niet aan de regels hebben gehouden, niet in de buurt van ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid te komen.

Bekijk hier de persconferentie: