Coevorden – Coevorden heeft veel te maken gehad met strijd. Toch zijn er ook andere manieren om naar het verleden én heden van de gemeente Coevorden te kijken. Stedelijk Museum Coevorden presenteert de nieuwe tentoonstelling ‘Coevorden in stripvorm’, te zien van 6 juli 2024 tot en met 2 maart 2025.

“De tentoonstelling is het resultaat van een mooie samenwerking tussen Stedelijk Museum Coevorden en Herman Roozen” vertelt directeur Evelien Wieling. “Roozen heeft zijn strips en tekeningen gekoppeld aan twaalf historische objecten, afkomstig uit onze eigen collectie en uit bruikleen van onder andere Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.”

Herman Roozen uit Coevorden was in de periode 2021-2023 Stripmaker des Vaderlands. Zijn werk wordt tentoongesteld naast de historische objecten. “We hebben hem de mogelijkheid geboden hier een volledig vrije interpretatie aan te hangen; wat de kunstenaar associeert bij de objecten wordt aan zijn kunstwerken verbonden.” De gedachten van Roozen zijn opgenomen in tekstborden bij de tentoonstelling.

In de expositie wordt aandacht besteed aan vier thema’s die kenmerkend zijn voor Coevorden: fabels & legenden, karakteristieke gebouwen, archeologie en tradities. Hieraan zijn twaalf historische objecten verbonden.

Gedurende de tentoonstelling worden diverse activiteiten en workshops georganiseerd. Actuele informatie staat op de sociale mediakanalen van Stedelijk Museum Coevorden en op de website www.museumcoevorden.nl.

Munt voor het eerst te zien

“We hebben ervoor gekozen om in deze tentoonstelling een onlangs verkregen object voor het eerst te tonen”, aldus Wieling. “Het gaat om de in Coevorden geslagen munt, die in Rosmalen is gevonden. Wij hebben deze munt begin dit jaar overhandigd gekregen van de vinder en nu krijgt het object een prominente plek in de tijdelijke tentoonstelling.” Na afloop wordt de munt opgenomen in de vaste expositie.

Afbeeldingen: Stedelijk Museum Coevorden/Herman Roozen.