‘Coevorden in één dag schoon’ staat weer op de agenda voor vrijdag 18 oktober. Vrijwilligers, scholen, kinderopvangorganisaties en bedrijven zetten zich in om zwerfafval op te ruimen en samen onze gemeente schoner te maken. De actie is een initiatief van de gemeente Coevorden, Rijkswaterstaat en de Rubbiz Foundation.

Het doel is om, naast een schone gemeente, bewustwording te creëren. Het is één van de acties van de gemeente rond het thema afval. Ook wordt voorlichting gegeven op scholen en kunnen inwoners bij de gemeente gratis spullen lenen om zwerfafval op te ruimen.

Aftrap

De dag begint om 9.00 uur in De Nieuwe Veste waar Tijmen Sissing, bekend van zijn strijd tegen zwerfafval, samen met wethouder Jeroen Huizing de aftrap verzorgt. Zo’n 180 eersteklassers van het voortgezet onderwijs zijn hierbij aanwezig. Aansluitend geeft Tijmen een inspirerende sessie, inclusief rap, om de jongeren te motiveren.

Actie door de hele gemeente

Gedurende de dag gaan diverse groepen op pad om zwerfafval op te ruimen. Iedere deelnemer besteedt zestig tot negentig minuten aan het schoonmaken van een deel van de gemeente. Materialen worden verzorgd, en aan het eind van de dag haalt de buitendienst het afval op. In totaal rijden drie voertuigen van de buitendienst rond om te helpen met de schoonmaak.

Entertainment en educatie

Naast de opruimacties worden de deelnemende scholen bezocht door de vrolijke acts Nico met zijn kliko en de Cleanclowns uit Emmen, die de kinderen op een speelse manier betrekken bij het thema afval.

Op dezelfde dag wordt in De Nieuwe Veste de Dag van de Techniek georganiseerd voor leerlingen van groep 7 van de basisscholen, waar Tijmen Sissing ook korte sessies over zwerfafval verzorgt.

De dag wordt om 15.00 uur afgesloten in De Nieuwe Veste met een inspiratiesessie voor de volwassen deelnemers.

Foto: de start van de actie in 2023 bij De Schutse in Aalden.