Gramsbergen – ‘De Slag bij Ane 1227, een slag, een veld en een klooster’ is de titel van een nieuw boek van Wim Visscher. In het Vechtdal Museum in Grambergen reikte de auteur het eerste exemplaar officieel uit aan een van de nazaten van de Coevorder kasteelheer, te weten jonkheer F.W.W.H. (Wolter) van Coeverden uit Arnhem.

Kennisinstituut

Visscher uit Nieuw-Amsterdam is secretaris van de Vereniging Herdenking Slag bij Ane. Elk jaar houdt de vereniging bij het steentjesmonument in Ane een herdenking met bloemlegging. Volgens Van Coeverden is de vereniging het kennisinstituut van de Slag bij Ane, in het bijzonder secretaris Visscher. “Alles wat hij al jaren in zijn hoofd had staat dan nu ook op papier. Veel onderzoek ging er aan vooraf en waren er wel gegevens bekend dan ging Visscher het na of het allemaal klopte”, aldus Van Coeverden, die zeer vereerd was om het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen.

Boerenleger

De slag tussen de voor die tijd moderne ridderleger van de Utrechtse bisschop Otto II van Lippe en een eenvoudig boerenleger onder leiding van Rudolph van Coevorden was één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis. Bij de Drenten en ook grote delen van Noordoost-Nederland ging het om het winnen van hun vrijheid en hun zelfstandigheid.

Onrechtvaardige leenheer

Wim Visscher (74), jaren actief op juridisch en fiscaal terrein, richtte zich na zijn werkzame periode op onderzoek en publicaties op de veenkoloniale geschiedenis van de noordelijke provincies. Zijn boek is het resultaat van vijf jaar intensief onderzoek in archieven en bibliotheken. Hij constateerde dat in die tijd sprake was van groot onrecht begaan door de leenheer. Zijn honger naar meer land moest de feodale bisschop met de dood bekopen op het slagveld in Ane evenals zijn 140 ridders.

De prijs van het boek van 235 bladzijden met tal van illustraties is 20 euro en is te koop in het Vechtdal Museum aan het Meiboomplein 4 in Gramsbergen. De openingstijden zijn dinsdag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Foto: Wim Visscher (links) reikt het eerste exemplaar van zijn boek uit aan jhr. Wolter van Coeverden (tekst en foto: Harry Woertink).