‘Ik doe rustig’ en dat zo’n twintig keer. Dat zei de man, die de hele avond in Poppenhare aan het livestreamen was, bij zijn aanhouding. Was daarvoor maar rustig geweest.

De wijk Poppenhare krijgt door een aantal mensen weer een fraai stempel opgedrukt. Terwijl veel wijkbewoners gewoon deugen en de gebeurtenissen afkeuren. Anderzijds weet een groep zich beslist niet te gedragen en meent vernielingen te moeten aanrichten en voor onrust en angst te moeten zorgen.

Het begrip het doorbreken van intergenerationele armoede (waarbij armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven) kreeg voor mij een andere lading.

Ook dit is beslist armoede, want kinderen vergezelden de livestreamer en kregen alvast een ‘opleiding’ voor de toekomst. Zij riepen steeds op om de livestream te delen, naar Poppenhare te komen en nog wat afval op het vuur te gooien. De man werd samen met vier andere mannen afgevoerd, een ‘goed’ voorbeeld voor de achterblijvers.

Gezien de uitlatingen werd de hele avond gehoopt op de komst van de politie en de ME, want daar was een aantal mensen op uit. Nou, politie, ME en brandweer konden alles heel goed volgen via de livestream en kozen het moment uit om daadwerkelijk in te grijpen. Zo kregen de mensen toch nog aandacht, die zij eigenlijk niet verdienen.

Omdenken

De politie werd door een aantal personen gezien als de stoorzender van de gebeurtenissen, zo blijkt uit diverse reacties op Facebook. Voor wie het aangaat: leer eens omdenken. Wie dergelijk gedrag vermijdt, krijgt heus geen bezoek van de politie en de ME. Geef de schuld gewoon aan jezelf.

Of het een anti-lockdownfeest was zoals landelijke media melden? Niet in eerste instantie, er doen meerdere verhalen de ronde. Onbegrijpelijk is het dat veel mensen de straat opgingen, voorzien van muziek en een drankje. Alsof het een buurtfeest was. Waarbij wel de coronaregels werden getreden.