Coevorden – Van woensdag 18 september tot en met dinsdag 8 oktober is de buitenexpositie FEMICIDE (moord op vrouwen) te zien op het Stationsplein in Coevorden. De expositie van de Stichting Open Mind vertelt verhalen van twaalf slachtoffers die door hun (ex-)partner zijn omgebracht.

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ en sluit aan bij ‘Orange the World’. Dit is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De gemeente Coevorden maakt zich hier ook hard voor en wil op een zichtbare manier aandacht vragen voor dit onderwerp.

De expositie alarmeert, informeert en geeft een gezicht aan slachtoffers van dodelijk (ex-)partnergeweld tegen vrouwen en geeft een stem aan hun nabestaanden. Op ieder bord staat informatie en een QR-code naar landelijke en lokale hulp.

Aandacht in bibliotheek Naast de expositie zijn er in 2024 ook andere activiteiten over het onderwerp Femicide. De bibliotheek richt voor de periode van dinsdag 17 september tot en met woensdag 30 oktober een thematafel in over dit onderwerp femicide. Op donderdag 24 oktober geeft Rob Stoker een lezing over zijn boek ’30 messteken’ in de bibliotheek in Coevorden. In de regenboogweek komt Lale Gül naar Coevorden en tijdens de campagne van Orange the World zijn er twee theatervoorstellingen in theater Hofpoort: vrijdag 22 november, Elke Vierveijzer met ‘Drift’ en vrijdag 29 november, Judy Lijdsman met ‘You are too cute te be an astronaut’.