Coevorden – Baqer Rasuli is afgelopen maandag gestart met zijn winkel voor kledingreparatie aan de Sallandsestraat 1 in Coevorden. Hij heeft alle vele jaren ervaring in dit vak in zijn vaderland. De winkel is zes dagen per week geopend.

Baqer komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Hij is in Nederland op uitnodiging van de Nederlandse regering als wederdienst voor zijn inzet voor de NAVO. Hij vluchtte drie jaar geleden vanwege bedreigingen. “Veiligheid is voor ons van het grootste belang”, aldus Baqer. “Wel mis ik mijn familie, maar ik kan niet terug. Mijn familie wordt geïntimideerd en een broer van mij is opgepakt. We weten nog steeds niet waar hij is.”

Baqer is de zoon van een boer die saffraan teelt in het westen van Afghanistan. Hij studeerde aan de universiteit in Kabul en in Iran en haalde daar zijn master IT. De studie betaalde hij door alle vrije uren te werken in naaiateliers.

Met het laatste vliegtuig uit Kabul belandde hij drie jaar geleden via Pakistan op Schiphol en na een verblijf op kampen in Ede, Nijmegen en een boot in Arnhem kwam hij uiteindelijk terecht in Emmen, waar hij nu woont met zijn gezin.

Begeleiding

“Ik wilde graag aan het werk en plaatste een bericht in een Afghaanse groep op Facebook. Er kwam een reactie van een vrouw die mij wel geld wilde geven voor mijn familie. Dat vond ik niet nodig, ik wilde werken. Zij bracht mij in contact met een gepensioneerde zakenman die mij sindsdien begeleidt. Hij zorgde ervoor dat ik aanvullende lessen Nederlands kreeg en hielp mij met het opstarten van mijn winkel in Coevorden.”

“Met mijn jarenlange ervaring in Iran en aanvullend enige jaren In Emmen ben ik nu klaar om klanten in Coevorden en omgeving te helpen. Ik beschik over de modernste machines om kleding te repareren. Zowel textiel als leer. Maar ook maak ik gordijnen op maat en stoffeer ik kussens voor meubels.”

De keuze viel op Coevorden, omdat er in Emmen al genoeg kledingreparateurs zijn. Inmiddels heeft hij al contact gelegd met kledingwinkels in het centrum. “Ik ben blij dat dat ik mijn eigen inkomen kan verdienen en mensen uit Coevorden kan helpen met mijn winkel.”