De waterschappen in Nederland, waaronder Vechtstromen, houden momenteel de actie ‘Waterbazen’, waarbij de deelnemers een (regen)ton kunnen winnen. Een regenton welteverstaan.

Er zijn al heel veel mensen zijn die zich waterbewust gedragen. Zij vangen bijvoorbeeld regen op met een regenton of een geveltuin. Steeds meer grondeigenaren houden water vast in hun sloten door daar kleine stuwtjes in te zetten.

Deelnemers kunnen tussen maandag 17 mei en maandag 28 juni een foto waarop te zien is hoe zij water besparen. Deze foto kan worden gedeeld via Facebook of Instagram en tag het waterschap met @vechtstromen en gebruik de hashtag #VechtstromenWaterbaas.

Waterbazen Wandelingen

Daarnaast presenteren de waterschappen de ‘Waterbazen Wandelingen’. Onderweg ontdekken wandelaars wat ze zelf kunnen doen voor schoon en voldoende water.
Met een gratis Doe & ontdek-gids kunnen mensen aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Ze checken de waterkwaliteit, leren kijken als een dijkwachter of spotten tegeltuinen, regentonnen of wadi’s. Wandelaars kiezen zelf waar de wandeling heen gaat: op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt.

De gids is gratis te downloaden via deze link en is speciaal geschikt voor op de mobiele telefoon.