Zwinderen/Oosterhesselen – Hans Bonhof uit Zwinderen kreeg vanmiddag tijdens zijn afscheidsreceptie in café Deen in Oosterhesselen de Zilveren Ster van Coevorden. Hij krijgt deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange verdiensten als wijkagent in het gebied van Sleen en Zweeloo. Na een carrière van bijna 50 jaar gaat hij met pensioen.

“Iemand als Hans die zo zich zo’n lange tijd dienstbaar inzet voor onze samenleving verdient zeker een uitzonderlijke blijk van waardering. We zijn als gemeente Coevorden dan ook erg trots op zulke bijzondere inwoners!”, aldus burgemeester Renze Bergsma.

Politieagent in hart en nieren

Bonhof zit al sinds zijn achttiende bij de politie. Zo’n veertig jaar geleden verhuisde hij naar Drenthe. Hier werd hij rayoncommandant van de post Nieuwlande en Geesbrug. De afgelopen jaren was hij actief als wijkagent in de voormalige gemeenten Zweeloo en Sleen. Naast zijn werk op straat publiceerde hij maandelijks de politieberichten op de lokale website Sleen.nu. Op die manier
deelde hij het relevante nieuws uit de omgeving. Ook bezocht hij regelmatig diverse verenigingen en het dorpshuis om voorlichting te geven over het werk van de politie.

Mensen helpen

De drijfveer van Bonhof is in al die jaren hetzelfde gebleven: mensen helpen. “Er wordt gauw een oordeel gegeven en dan krijgen mensen een etiket opgeplakt. Ik zeg altijd: eerst maar eens afwachten. Er zit altijd wat goeds in mensen.” Bonhof gaf ook jaarlijks voorlichting op negen scholen in de gemeente Coevorden. Hier informeerde hij de jeugd onder meer over het gebruik van alcohol. Gekleed in uniform en voorzien van handboeien en pepperspray maakte hij met zijn verhaal en uitleg indruk op de leerlingen. Bonhof wordt dit jaar 69 jaar. Hij maakt daarmee de 50 jaar bij de politie net niet vol, maar heeft hier vrede mee.

Zesde Zilveren Ster

De Zilveren Ster van Coevorden is een uitzonderlijke blijk van waardering voor iemand die veel voor de gemeente Coevorden heeft gedaan en betekend. Hans Bonhof is de zesde inwoner van de gemeente Coevorden die de Zilveren Ster mag ontvangen. Deze onderscheiding werd eerder uitgereikt aan: Folkert Sinnema (2017), Jan Zwiers (2020), Tom Egberink (2021), Joop Brink (2022) en het bestuur van Stichting De Swaneburg (2023).

Foto: Alieke Eising.