Zweeloo – De officiële start van de activiteiten in Zweeloo in het kader van Van Gogh was vanmiddag. In het weekend, zaterdag 29 en zondag 30 april, wordt het eerste weekend ‘Vincents pad door Zweeloo’ gehouden met tal van bijzondere activiteiten.

In de Kunstenaarsherberg sprak wethouder Erik Holties na het welkomstwoord van Willy-Anne van Stiphout, voorzitter van Kunstenaarsdorp Zweeloo. Holties: “Voor veel mensen bleek Van Gogh een bron van inspiratie. Zij zorgen ervoor dat onze mooie provincie Drenthe nog mooier op de kaart wordt gezet.” Hij heette onder andere Godelieve van der Heijden uit Doesburg welkom. Zij is kunsthistoricus en zeer bekend met de kunstgeschiedenis van Drenthe. Zij is dan ook geen onbekende in deze regio. Holties vestigde daarnaast de aandacht op Jan Warmolts, die eind vorig jaar helaas overleed. “Hij was een onuitputtelijke bron van historische kennis. Hij wordt node gemist.”

“Dit jaar”, vervolgde Holties, “staat veel te gebeuren en ook daarna is dat het geval. Er zijn inmiddels fietsroutes en er komen ook wandelroutes, waardoor wandelaars letterlijk in de voetsporen van Van Gogh kunnen treden.” De wethouder kijkt uit naar de vele evenementen. “Laten we samen dit erfgoed behouden en de inspiratie doorgeven aan volgende generaties.”

Inkijkje

De aanwezigen gingen daarna op stap, waarbij zij alvast een inkijkje kregen in de activiteiten die morgen en zondag plaatsvinden. De komende maanden worden deze activiteiten, gratis te bezoeken, regelmatig herhaald. Er is een folder beschikbaar met daarop de route door het dorp.

Ondertoon

Onder de bomen op de brink in Zweeloo worden de 23 Drentse brieven van Vincent tot leven gewekt in een klankkunstwerk, gemaakt door het kunstenaarsduo Ansgar Silies en Remco de Kluizenaar. Het poëtische klankspektakel geeft op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur een verrassende inkijk in de briefwisseling tussen Vincent en Theo van Gogh.

Brief in Beeld

Beleef in een sfeervolle omgeving de brief die Vincent naar zijn broer Theo schreef op 2 november 1883. Tijdens het luisteren naar de gesproken brief kunnen foto’s worden bekeken. Dat kan op het kruispunt van de Hoofdstraat en de Marktstraat. Het betreft een doorlopende tentoonstelling van 11.00 tot 17.00 uur.

Het Bleekveld

Aan het Van Goghpad In Zweeloo wordt het bleekveld, zoals dat door Max Liebermann is geschilderd, gereconstrueerd. De lakens zijn bedrukt met de kleurrijke bewoordingen waarin Vincent van Gogh zijn indrukken van dit dorp heeft weergegeven. Het bleekveld is te bezoeken op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 april.

Sieradenexpositie

Kunstenares Frans Beelen voltooide een serie van 25 sieraden, geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh. De hele collectie omvat zeventien halssieraden, drie broches en vijf ringen. De collectie is te zien in Artelier Aelder Hooghe aan de Koemarsendrift 4, Aalden, op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur of na overleg met Joke Holwarda, 06-55915950.

Meer informatie staat op deze pagina op de website van Kunstenaarsdorp Zweeloo. Daarnaast zijn alle activiteiten vanuit het project ‘Vincent van Gogh’ te bekijken via deze link. Een aantal ervan vindt ook in Zweeloo plaats.