Coevorden – Er is een grote hoeveelheid onbekende korrels aangetroffen in het afvalwater op de rioolwaterzuivering in Coevorden van Waterschap Vechtstromen. Het vermoeden is dat het om zaden gaat. Sinds afgelopen weekend is er ongeveer 4000 kilo van deze zaden op de rioolwaterzuivering binnengekomen.

Het is onbekend waar ze vandaan komen. De lozing is nog niet gestopt. Twee weken geleden werd ook al een hoeveelheid van 2000 kilo van deze zaden op onze zuivering in Coevorden aangetroffen. Deze lozing was van korte duur.

De korrels zijn van organisch materiaal en lijken zaden te zijn. De kleine grijze bolletjes drijven niet op het water en kunnen door zwaartekracht gescheiden worden van het water. Met de zandvanger op onze zuivering worden de korrels verwijderd. Er is inmiddels een container van ongeveer vijf kuub (5000 kilo) afgevoerd. Het water dat de rioolwaterzuivering verlaat, voldoet aan de eisen en is schoon om terug de natuur in te gaan.

Afdeling toezicht en handhaving doet onderzoek naar de lozing. Wie informatie heeft of iets opvallends heeft gezien dat in verband kan worden gebracht met deze lozing wordt verzocht contact op te nemen met het waterschap via telefoonnummer 088-2203333.