Wachtum/Dalen – Oud-Wachtumer Henk Wilting en wethouder Steven Stegen openden vanochtend bij dorpshuis De Kom de aantrekkelijker gemaakte wandelroute vanuit Dalen naar Wachtum. Na de wandelroutes Dalen, ’t Grootveld en De Huttenheugte is nu ook deze wandelroute voorzien van informatieborden en een interactieve praatpaal, een zogenoemde playnetic. Wilting sprak de tekst in voor Wachtum. De praatpaal in Wachtum heeft de vorm van een pomp.

Route Wachtum

De route Wachtum heeft als thema ‘Landbouw en boerderijen’ en voert vanuit Dalen door Wachtum. Interessante informatie over Wachtum kunnen de wandelaars in het boekje vinden dat is uitgegeven bij de wandelingen. De route is aangegeven met bordjes met daarop een bruine landbouwtrekker. Langs de route staan acht informatieborden, die passen bij het thema landbouw en boerderijen. Dit alles is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het bestuur van Dorpsbelangen Wachtum, de LTO en de wandelwerkgroep Dalen. Henrike Bosman was aanwezig namens de LTO in deze regio en vertelde, dat met name gekozen is voor informatie over gewassen en de melkveehouderij.

Wandeldorp

Onder het motto Dalen, wandeldorp in Drenthe, zijn op 30 november 2019 vier nieuwe wandelroutes in Dalen officieel geopend. Alle routes hebben als start- en eindpunt op het plein bij de kerk aan de Hoofdstraat. Daar is een informatiebord geplaatst, waarop de routes zijn ingetekend. Elke route heeft een thema gekregen en is met passende symbolen bewegwijzerd.

Overige routes

De route Dalen heeft als thema ‘Cultuur en historie’ en voert langs allerlei plekken die cultuurhistorisch interessant zijn. Op de telefoon kunnen de wandelaars via QR-codes de verhalen beluisteren over de bezienswaardigheden onderweg. De route is aangegeven door bordjes met de afbeelding van een rode molen.

De route ’t Grootveld voert de wandelaars door het oostelijke gebied van Dalen en over sportcomplex ’t Grootveld’. Het thema van deze wandeling is ‘Bewegen en gezondheid’. Op ‘t Grootveld’ zijn sporttoestellen langs de route geplaatst, die uitnodigen om de wandeling te onderbreken door een aantal sportieve oefeningen te doen. De markering van de route wordt gevormd door bordjes met daarop een blauwe wandelaar.

Route ‘De Huttenheugte’ leidt de wandelaars door de Daoler Tuun en door het natuurgebied langs het Drostendiep naar ‘De Huttenheugte’. Deze route heeft als thema ‘Natuur’. Onderweg kunnen de wandelaars genieten van een prachtige omgeving waar veel verschillende vogels voorkomen. Op de route zijn afbeeldingen van vogels in kleur langs de route geplaatst, waar wandelaars op de telefoon met een QR-code ook de vogelgeluiden kunnen beluisteren.

Meer informatie

Op de website www.wandelroutesdalen.nl is alle informatie over de routes te vinden.

Bij de wandelingen is een wandelboekje uitgegeven met de titel ‘Dalen, wandeldorp in Drenthe’ Het boekje bevat de routebeschrijvingen en een bijbehorende kaarten. Bij elke route staan foto’s afgebeeld met een beschrijving van de bezienswaardigheden. Vanzelfsprekend passen de foto’s bij de gekozen thema’s. Het boekje biedt informatie die de wandelingen extra interessant maakt. De boekjes zijn te koop voor 2,50 euro bij de kantoren van Tourist Info in de gemeente Coevorden, bij de horeca rondom het marktplein in Dalen en op De Huttenheugte.