Coevorden/regio – Op dit moment worden in de gemeente Coevorden enkele Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij inwoners thuis. Dit gebeurt op initiatief van de betreffende inwoners die een helpende hand willen bieden.

Voor zover het op dit moment duidelijk is, kunnen de  vluchtelingen 90 dagen visumvrij in Nederland verblijven. De gemeente Coevorden verwacht, dat er vanuit de Rijksoverheid op korte termijn meer duidelijkheid komt over deze termijn en de rechten van de vluchtelingen. Bijvoorbeeld als zij gebruik willen maken van zorg.

Er zijn veel vragen. Wat doet de Rijksoverheid? Is er opvang voor grotere groepen mogelijk? En waar zou dat dan moeten? Die vragen worden gebundeld en er wordt gewerkt aan een regionale coördinatie en ondersteuning. De gemeente Coevorden kijkt op dit moment, samen met de andere Drentse gemeenten en de VRD (Veiligheidsregio Drenthe) hoe dit het beste geregeld kan worden.

Vragen?

Wie nu algemene vragen heeft, kan kijken op de site van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) en de webpagina van de Rijksoverheid over de Russische inval in de Oekraïne.

Voor vragen over de opvang van vluchtelingen kan ook contact worden gezocht met Vluchtelingenwerk Nederland en het Rode Kruis.

Zijn er nog vragen aan de gemeente Coevorden? Mail dan naar info@coevorden.nl of bellen naar het algemene nummer 14-0524.