Coevorden – Vilan van de Loo houdt zondag 13 februari op uitnodiging van Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld een lezing over Van Heutsz. De lezing vindt plaats in De Fabriek van Theater Hofpoort aan de Sint Jansstraat en begint om 15.00 uur.

Vilan van de Loo, auteur van meer dan dertig boeken, schrijfcoach en neerlandica, beschreef in ‘Uit naam van de majesteit’ het leven van generaal J.B. van Heutsz. Misschien is Van Heutsz, op 3 februari 1851 geboren in Coevorden, de bekendste en tegelijk de meest omstreden militair in de vaderlandse geschiedenis.

Op basis van een vloed aan bronnen reconstrueerde Van de Loo zijn leven. Van Heutsz was gouverneur van Atjeh en later gouverneur-generaal, onderkoning van Indië. In ruim driehonderd pagina’s beschrijft Van de Loo de op- en ondergang van de generaal. Dat de generaal in later tijden bepaald niet onomstreden was, bewijst een actie van een andere oud-Coevordenaar, wijlen Relus ter Beek, die in 1965 samen met anderen, het standbeeld van Van Heutsz ‘ontwijdde’. Een spandoek met ‘Wij eren Van Heutsz, die in Atjeh dorpen heeft platgebrand’ leidde tot een boete van vijftig gulden. Relus ter Beek werd later minister van Defensie.

Het in 2020 verschenen boek over Van Heutsz past naadloos in de recente ontwikkelingen in de discussies over historische figuren en gebeurtenissen die in een minder florissant daglicht zijn komen te staan. Gaan we bewonderen of besmeuren? Of iets ertussenin? Voer voor discussie! Zowel in de presentatie van Vilan van de Loo als ook in het daarna te houden gesprek is er ruimte voor meningen, ideeën en invalshoeken.

Readshop Coevorden is aanwezig met een boekentafel. Kaarten zijn te bestellen via mail: zuidenveldcultureel@gmail.com.