Coevorden – Het is deze week 50 jaar geleden dat Frans Fonville zich inschreef bij de Kamer van Koophandel. Op 1 november 1972 was Fonville Schoonmaakbedrijven een feit. Wat begon als een bedrijf dat van deur tot deur ging om ramen te wassen is uitgegroeid tot een toonaangevend schoonmaakbedrijf met circa 1.500 collega’s en vestigingen in Coevorden, Emmen, Gorinchem, Helmond, Nijmegen en Stadskanaal.

Bij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Het bedrijf heeft honderden opdrachtgevers door heel Nederland waar in totaal circa 1.500 collega’s werken. Om het jubileum te vieren en alle medewerkers te bedanken voor hun inzet hebben zij allemaal een taart ontvangen.

Met zijn dienstverlenende karakter, een gezonde dosis werklust en 12.000 gulden voor een auto en wat materialen zette Frans Fonville in 1972, samen met zijn gezin, de schouders eronder. Fonville groeide onder hun leiding uit tot een bedrijf met meerdere vestigingen. Een van de eerste grote klanten van Fonville was recreatiepark De Huttenheugte in Dalen. In 2008 heeft de familie Fonville het Nederlandse bedrijfsonderdeel verkocht aan Eric Ambergen en Gerrie Westenbrink, die al jarenlang werkzaam waren binnen de organisatie. De familie Fonville ging vanaf dat moment verder in Duitsland met Fonville Gebäudereinigung GmbH en schoonmaakgroothandel Abeco Holland.

Fonville Schoonmaakbedrijven is onder Ambergen en Westenbrink doorgegroeid tot allround schoonmaakbedrijf met specialisaties in algemene schoonmaak, verblijfsrecreatieschoonmaak, specialistische reiniging en cleanroomschoonmaak. De dienstverlening is in 2010 uitgebreid met de overname van een aantal beveiligingsbedrijven. Deze bedrijven gingen samen op in JenS Security. Dit bedrijf is inmiddels een vooraanstaand beveiligingsbedrijf in de noordelijke provincies.

Samen uitblinken

Toen Westenbrink in 2019 aangaf een andere weg in te willen slaan, besloot Ambergen om alleen door te gaan als directeur-eigenaar met de ondersteuning van het ervaren en betrokken managementteam. “Ik geniet nog elke dag van deze stap en ben de familie Fonville en Gerrie Westenbrink dankbaar voor hun inzet en de kans die ik gekregen heb”, vertelt Ambergen. “Ik ben trots op ons prachtige bedrijf met veel gepassioneerde en vakkundige collega’s. We werken elke dag aan een hygiënische en duurzame werk- en leefomgeving onder het motto ‘Samen Uitblinken’. Want door samen te blijven uitblinken, kunnen onze klanten uitblinken in hetgeen zij goed zijn.”