Coevorden – Vier historische panden in de binnenstad van Coevorden vallen binnenkort extra op. Coevorden heeft als beeldmerk ‘Stad van strijd’. De stad zit vol spannende verhalen over de geschiedenis. Enkele verhalen worden zichtbaar in de binnenstad door het plaatsen van stadsgravures. Deze stenen platen zijn met de hand uitgehouwen en laten zien wat de geschiedenis van deze plek is. De grote plaat is uit steen gehouwen en vertelt een bijzonder stuk geschiedenis over deze plek.

De vier panden zijn Stadscafé Vancouver aan de Friesestraat 9, Kapper & Zo aan de Bentheimerstraat 5, ’t Geveltje aan de Friesestraat 42 en het oude raadhuis aan de Kerkstraat 1.

Stadswandeling

Op vrijdag 22 oktober houdt ToReCo een stadswandeling langs de historische panden. Onder begeleiding van een enthousiaste stadsgids ontdekken de deelnemers de geschiedenis van deze panden. Aanmelden is noodzakelijk. Dat kan door voor donderdag 21 oktober te mailen naar coevorden@toreco.nl of te bellen naar 0524-525150. De wandeling wordt tweemaal gehouden: om 11.00 en 13.30 uur vanaf Het Arsenaal aan de Haven 4.

Ambachtelijke Steenhouwerij TH.J.D. Lamers uit Deventer heeft de opdracht gekregen om de stadsgravures te maken. Het bedrijf is in 1868 opgericht door Tom Lamers en hij gaf het vak over van vader op zoon. Momenteel is de vijfde generatie werkzaam in het bedrijf. De steenhouwerij is vrijdag 22 oktober aanwezig op de Markt. Tussen 10.00 en 14.00 uur wordt de stadsgravure in het bijzijn van publiek afgemaakt.

Onthulling en activiteiten

De onthulling van de eerste stadsgravure met een afmeting van 2,35 bij 1,5 meter is op zaterdag 23 oktober om 14.00 uur bij Kapper & Zo aan de Bentheimerstraat 5. Die dag is er van 11.00 tot 16.00 uur van alles te doen voor jong en oud. Er is een ambachtenmarkt, er is een optreden van Marion Maters, er zijn tamboers en nog véél meer. Speciaal voor kinderen is een fotohoek ingericht in Het Arsenaal. Ook is er een kleurwedstrijd van Stedelijk Museum Coevorden. Voor de winnaar is een leuke verrassing, die op zaterdag 23 oktober om 16.00 uur kan worden opgehaald bij Het Arsenaal.

Het programmateam Binnenstad is een samenwerking tussen Domesta, Centrummanagement en gemeente Coevorden. Samen met de stad wordt gewerkt aan een uitnodigende binnenstad waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van water, historie, gezelligheid en waar het fijn wonen is. De plannen worden mede mogelijk gemaakt door het Binnenstadsfonds van de provincie Drenthe.

De Goedkoope Winkel

De eerste stadsgravure is een afbeelding van een kruidenierswinkel die lange tijd gevestigd was in het pand aan de Bentheimerstraat 5. De jugendstilgevel is één van de meest opvallende onderdelen van het pand. De versieringen op het gebouw zijn met name tweedimensionaal, een ander kenmerk voor de jugendstil. De gevel is geplaatst in 1911 en ontworpen door het Coevorder architectenbureau Geert en Wijbo Wierenga. Het indrukwekkende pand verwierf bekendheid onder de Coevordenaren als ‘De Goedkoope Winkel’, een warenhuis/delicatessenzaak van de heer Neep. In 1949 werd de zaak overgenomen door Joannes Hendricus Bos (familielid van de eigenaar). De naam werd gewijzigd naar ‘De Goedkope Bazar’. In 1989 werd het pand gekocht door de heer Tiessink, die er een bloemenwinkel genaamd ‘Afleur’ vestigde. Hij deed veel aanpassingen aan de gevel, waardoor oude details verloren gingen.

Toen ‘Kapper & Zo’ zich in 2004 vestigde in het pand is de gevel volledig gerenoveerd. Oude details zijn teruggebracht. Tijdens de renovatie in 2004-2005 werd bij toeval de originele winkeldeur gevonden. Die is nu te zien bij Kapper & Zo. In 2007 werd het pand van ‘Kapper & Zo’ uitgeroepen tot ‘Monument van het Jaar’ door de toenmalige Vereniging Vestingstad Coevorden.

Organisatie project

Dit organisatie van dit project is van het Programma Binnenstad (Bouwen aan Historie). De activiteiten rondom de onthulling van de stadsgravure worden in samenwerking met de gemeente Coevorden, Stedelijk Museum Coevorden, ToReCo en Ambachtelijke Steenhouwerij TH.J.D. Lamers gehouden. Bouwen aan historie is een samenwerking tussen Domesta, Centrummanagement en gemeente Coevorden.

Meer informatie staat op deze pagina van de gemeente.