Coevorden – In de vijver aan de Prof. Aalbersestraat in Coevorden is vermoedelijk sprake van botulisme. Er zijn dode vissen en eenden aangetroffen. Met een pompgemaal wordt geprobeerd de doorstroming van het water te versnellen. Dat zorgt ervoor, dat het botulisme zich minder snel ontwikkelt.

Bij de vijver zijn waarschuwingsborden geplaatst. Het advies van de gemeente is om er niet te vissen en huisdieren niet in contact te laten komen met het water.

De gemeente en Waterschap Vechtstromen houden de situatie in de gaten. Enkele kadavers zijn opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek.

Botulisme is een voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie, vooral na een langdurige periode van warm weer. In dieren die dood zijn en die in warm water liggen, groeit de bacterie snel. Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of weefseldeeltjes die afkomstig zijn van dode, besmette dieren. Het botulisme verspreidt zich doordat dieren kadaverresten binnenkrijgen met hoge concentraties gif. Botulisme verdwijnt vanzelf weer als de temperatuur van het water daalt.

Symptomen

Bij mensen is botulisme zeer zeldzaam. Iemand die is geïnfecteerd, is vaak misselijk, vermoeid en duizelig. Hij geeft over, heeft een droge mond en klachten in de buik. Daarna kan hij dubbel of wazig gaan zien, kan slecht tegen licht, heeft moeite met spreken en heeft slappe arm- en beenspieren. Wie deze symptomen waarneemt, dient de huisarts te waarschuwen. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen.

Meldpunten

Mocht u een kadaver aantreffen, raak deze niet aan en waarschuw het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente, telefoon 14 0524. Buiten kantoortijden kunt u bellen naar 0524-598500. Ook kunnen meldingen worden doorgegeven viat u uw melding doorgeven via www.coevorden.nl of bij waterschap Vechtstromen via 088-2203333 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar).

Wie zieke of verzwakte dieren ziet, kan bellen met DAR Dierenambulance, 06-57377365. De dieren worden naar Akka’s Ganzenparadijs gebracht.

 

Bron: gemeente Coevorden

 

Foto’s: Herman van Oost Media