Aalden – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) huisvest zo snel mogelijk, tot en met 31 december, maximaal dertig vergunninghouders in vijf vakantiewoningen op Landal GreenParks Aelderholt in Aalden. Het gaat voornamelijk om gezinnen. Deze vergunninghouders, zij beschikken over een verblijfsvergunning, zijn in afwachting van een reguliere woning.

De huisvesting is een aangelegenheid tussen het COA en Landal, maar wel is een formeel verzoek ingediend bij de gemeente. Daarmee heeft het gemeentebestuur formeel ingestemd.

Door de situatie rondom COVID-19 is de instroom van asielzoekers verminderd, maar moeten mensen wel worden opgevangen. Het COA is dringend op zoek naar extra opvangcapaciteit in het land. Dit komt onder andere omdat er te weinig vergunninghouders op tijd kunnen verhuizen van een azc naar een reguliere woning in Nederland.

Het COA heeft gezocht naar alternatieve, kleinschalige opvangmogelijkheden. Door een aantal vergunninghouders van het azc in Aalden te verhuizen naar het vakantiepark ernaast worden bedden voor vluchtelingen vrijgemaakt op het azc.

De dorpsbewoners worden op de hoogte gesteld via onder andere Dorpsbelangen Aaiden. Om de huisvesting mogelijk te maken, heeft het gemeentebestuur reeds in 2011 de bestuursovereenkomst met het COA voor het azc in Aalden aangepast. Het aantal plaatsen van 450 wordt tijdelijk uitgebreid tot 480 plaatsen.

Foto: de toegangsweg naar het azc in Aalden.