Coevorden – De landelijke Week van Lezen en Schrijven is vandaag begonnen. De hele week is er extra aandacht voor het terugdringen van laaggeletterdheid, ook in de gemeente Coevorden.

Koppeling met sport

In de gemeente Coevorden wordt de koppeling gelegd met sport en bewegen. Aanleiding is de Nationale Sportweek waarvoor Coevorden gastgemeente is. Die sportweek is van 17 tot en met 26 september. In die week wordt flink uitgepakt, ook tijdens het Sport- en beweegfestival Actief in Coevorden op zaterdag 18 september op de Markt in Coevorden. Daar kunnen bezoekers met een VR-bril zelf ervaren wat laaggeletterdheid is.

Actie

Deze week start een actie gericht op sportverenigingen. De buurtsportcoaches Gezond Coevorden van Maatschappelijk Welzijn Coevorden gaan langs alle sportkantines in de gemeente om een flinke hoeveelheid papieren drinkbekertjes te brengen met daarop een QR-code die linkt naar een filmpje over laaggeletterdheid en wat dat voor sportverenigingen kan betekenen. Wethouder Jeroen Huizing was afgelopen zaterdag al bij voetbalvereniging VIOS in Oosterhesselen om de eerste bekertjes uit te reiken aan voorzitter Mark Duursma.

Escapekoffer

De gemeente Coevorden wil het goede voorbeeld geven door duidelijke taal te gebruiken. Binnen de gemeente zijn daarom taalcoaches actief. Zij stonden vorige week in de schoenen van een laaggeletterde door met een zogenaamde Escapekoffer ‘op reis te gaan’. Dit spel werd ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven en Raccoon Games en de taalcoaches mochten dit als eerste spelen. Zij deelden een waardevolle ervaring die ze vanaf nu ook aan anderen gaan doorgeven. De Escapekoffer is vanaf deze week beschikbaar via het Taalpunt Coevorden.

Letterlunch

Het Taalpunt houdt op woensdag 8 september een zogenaamde Letterlunch in MFC Ravelijn Verbindt aan de Linthorst Homanlaan in Coevorden. De lunch is speciaal voor alle partners in Ravelijn Verbindt. Tijdens de lunch wordt gezamenlijk een verhaal geschreven, dat door elk van de deelnemers wordt aangevuld. Aanleiding voor het verhaal is dat er plotseling een oude koffer met attributen in gebouw staat. Hoe komt die hier? Wat heeft de koffer meegemaakt?

Gesprekstechnieken

Donderdag 9 september is er voor professionals van organisaties die in het sociaal domein werken een workshop ‘Bespreken laaggeletterdheid’. Zij hebben in hun werk veel contact met inwoners. Maar hoe maak je laaggeletterdheid nu bespreekbaar? Tijdens de workshop gaan de deelnemers oefenen met eenvoudig communiceren en het bespreken van laaggeletterdheid. Ze gaan, aan de hand van praktijksituaties, oefenen met motiverende gesprekstechnieken.

Taalmaatje worden

Hoe mooi is het als je iemand mag helpen die beter wil leren lezen, schrijven en/of computeren? Als Taalmaatje kan dat. Bij Taalpunt Coevorden en Schoonoord kun je je daarvoor als vrijwilliger aanmelden. Of gewoon eerst eens informeren of dit iets voor je is. Het Taalpunt is voor iedereen in de gemeente Coevorden van 16 jaar en ouder die graag beter wil leren lezen, schrijven of computeren. Voor meer informatie kun je mailen naar Marleen Herbers. Zij is Taalcoördinator. Je kunt haar bereiken via info@taalpuntcoevorden.nl of 06-33219296.

Subsidie voor beste ideeën

Niet alleen in deze week maar gedurende het hele jaar zijn er veel initiatieven om laaggeletterdheid terug te dringen. Omdat we er vanuit gaan dat de beste ideeën uit de praktijk komen, stellen we ook dit jaar subsidie beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid in de gemeente Coevorden. Dat kan een activiteit zijn in de volgende Week van Lezen en Schrijven maar het mag ook op een ander moment. Iedereen die een goed idee heeft en dat ook wil uitvoeren kan daarvoor een subsidie aanvragen van maximaal 2000 euro. Meer informatie hierover vind je HIER op de site van de gemeente Coevorden.

Foto: Jeroen Huizing en Mark Duursma.

Zie ook:

“We maken een succes van het Informatiepunt Digitale Overheid”