Zweeloo – Het luisterboek van de novelle ‘De man met de rieten reiskoffer – dilemma in oorlogstijd’ is onlangs uitgebracht. Deze novelle is het tweede boek van Jos Govaarts uit Zweeloo. Het boek is vorig jaar verschenen bij uitgeverij Godijn Publishing, nu is er dus een luisterversie.

Het boek is ingesproken door Harm Dijkstra, bekend van het cabaretduo Harm en Roelof uit Sleen en programma’s als Hemmeltied en Strunen van RTV Drenthe. Harm heeft een geheel eigen sfeer aan het verhaal kunnen geven.

‘De man met de rieten reiskoffer – dilemma in oorlogstijd’ is het waargebeurde verhaal van een Joodse onderduiker in Zweeloo. Deze man is in januari 1943 om het leven gekomen, maar pas in 1959 is zijn stoffelijk overschot gevonden tijdens de afbraak van de oude pastorie. Wat er precies is gebeurd, zal nooit meer bekend worden. Jos Govaarts schetst in zijn novelle de sfeer en dilemma’s van die tijd op een levendige en indringende manier. Met de stem van Harm Dijkstra komt die sfeer nog beter tot zijn recht.

Twee jaar geleden verscheen het eerste boek van Jos Govaarts (1951), ‘Krassels’. Mensen gaan vaak verschillend om met situaties, is zijn ervaring als bedrijfsarts en coach. Krassels gaat over Marcus, die met zijn ziel onder de arm loopt. Zijn vader overlijdt en bij de notaris krijgt hij een brief en foto. Dat is de aanleiding voor een zoektocht. Hij doet allerlei ontdekkingen en de vraag is wat dat met hem doet.

Foto: Ruud Janse.