Coevorden – Begonnen als lokale dealer in tuinhout is Tuindeco uitgegroeid tot een internationale groothandel met een wereldwijd netwerk van dealers. Piet en Gré Weering richtten het bedrijf in 1993 op aan de Krimweg. Het begon met een vrachtwagen met tuinhout uit Polen. Inmiddels beschikt Tuindeco aan de Europark Allee over een terrein van maar liefst 200.000 vierkante meter.

Tuindeco International is een groothandel in tuinhout en aanverwante producten zoals blokhutten, overkappingen, sauna’s, speeltoestellen, tuinmeubelen en meer. Het bedrijf levert aan dealers en wederverkopers via een wereldwijd netwerk. Op het terrein op het Europark staan inmiddels negen hallen met een oppervlakte van maar liefst 60.000 m2 en er wordt momenteel een nieuwe hal gebouwd.

Tuindeco heeft eigen inkoopkantoren in de Baltische staten, Polen en Azië. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen betonfabriek in Emmen voor de productie van betonpalen, betonschermen en bijbehorende producten. In Duitsland beschikt Tuindeco over twee zagerijen in Hagenow en Seebach. Waar ooit werd begonnen met drie of vier personeelsleden zijn er nu zo’n 125 medewerkers in Coevorden, op alle locaties gaat het om ruim 550 medewerkers.

Het bedrijf heeft minimaal 95 procent van het assortiment continu op voorraad. Jaren geleden stopte Tuindeco met de particuliere verkoop. Aan de Krimweg is Hemmes Tuin & Lifestyle gevestigd, waar een showroom met Tuindeco producten is ingericht en particulieren in de regio Coevorden deze producten kunnen kopen.

“Op het lijf geschreven”

Wilma Prins is sinds 1 maart warehouse manager. “Daarvoor werkte ik bij heel andere bedrijven, maar het ging allemaal wel om logistiek. Deze baan bij dit bedrijf is mij op het lijf geschreven. Toen ik de eerste keer op het terrein kwam, was ik enorm onder de indruk van de grootte”, vertelt Wilma.

In haar functie is zij verantwoordelijk voor de teamleiders en de logistiek medewerkers. “We werken daarbij continu aan procesverbetering, waarbij de ontwikkeling van de mensen centraal staat. Daarnaast zorgen we ervoor, dat iedereen op de juiste plek zit. We kijken dus duidelijk naar de teamsamenstelling.” Waar bij vele grote bedrijven de werkzaamheden vaststaan, wijkt Tuindeco daar soms van af. “Omdat Tuindeco een seizoensbedrijf is kunnen mensen ook ingezet worden op andere taken of bij andere teams. Dat maakt het werk afwisselend.”

Zij wijst erop, dat de lijnen kort zijn binnen het bedrijf. “Iedereen werkt op hetzelfde terrein. Je kunt daardoor makkelijk bij iemand binnenlopen. Er is veel saamhorigheid. We zijn allemaal toegankelijk, we kennen geen echte hiërarchie.” Doordat nu een nieuwe hal wordt gebouwd, vraagt dat ook weer om aanpassingen. “Er blijft dus veel uitdaging. Ik heb het enorm naar mijn zin. We hebben nu ruimte voor nieuwe logistiek medewerkers. Je moet trouwens wel een buitenmens zijn om hier je draai te vinden.”

Doorgroeien

Tuindeco biedt ook BBL-trajecten, een combinatie van werken en leren. “We hebben”, aldus Wilma, “regelmatig sessies over productinformatie, zodat medewerkers hun kennis vergroten. Doorgroeien naar een hogere functie is mogelijk, maar ook kunnen mensen horizontaal doorstromen naar een andere afdeling om daar ervaring op te doen.”

“Mooi werk in fijn bedrijf”

Bert Koops, teamleider, beaamt dat je van werken in de buitenlucht moet houden. “Daarom vind ik het fijn werken bij Tuindeco.” Bert zorgt ervoor dat de medewerkers worden voorzien van hun pickopdrachten om hun werk te kunnen uitvoeren. Ik regel alle zaken, zodat de boel goed verloopt, van kantoor tot auto.” Hij is inmiddels tweeënhalf jaar bij het bedrijf. “Ik vind het mooi werk en wil alles aanpakken.”

Bert is te spreken over het bedrijf. “Naast het werk is er ook aandacht voor andere zaken. We sluiten de werkweek gezamenlijk af, we hebben jaarlijks een feestavond en er zijn attenties tijdens feestdagen.” Tuindeco deed afgelopen zaterdag mee aan de Open Bedrijvendag. Na afloop kwamen de medewerkers en hun familieleden samen op het terrein. Bert vindt dat soort zaken super.

“Ik hoef niets anders meer”

Rico Brundel is logistiek medewerker en rijdt op een zijlader. Hij is werkzaam bij de blokhutten: hij werkt de orders van A tot Z af. “Ik werk hier net als Bert tweeënhalf jaar. Ik kom uit de bouw, ik was eerder calculator en projectleider. En toen kwam de crisis.” Voor de liefde verhuisde Rico naar Emmen. “Een zwager tipte mij over het werk bij Tuindeco. Ik heb gesolliciteerd, al had ik nog nooit op een heftruck gezeten.” Hij behaalde natuurlijk snel het benodigde certificaat. “In het begin werkte ik op De Mars, Tuindeco had toen nog meer locaties in Coevorden.”

Het bevalt Rico prima. “Er zijn fijne collega’s en ik vind mijn werk leuk, dus ik hoef niets anders meer. Ik kan het uitstekend vinden met teamleider Dennis Boer, we werken heel fijn samen.”

De medewerkers zijn het erover eens: “Tuindeco is een flexibel bedrijf met een menselijke maat. Je moet wel aanpoten. Overal moet je hard werken, maar het is fijn om dat hier te doen. Je moet het werk met elkaar doen met het motto ‘Niet lullen, maar poetsen’.” Wilma voegt er nog aan toe: “Er zijn hier veel stoere en sterke mannen, maar meer vrouwen zijn ook zeer welkom bij Tuindeco.”

Tuindeco International, Europark Allee 1, Coevorden, 0524-515387, www.tuindeco.com

Hoofdfoto v.l.n.r. Wilma Prins, Bert Koops, Rico Brundel.

Bron: Coevorden Magazine.