Regio – Voor een overnachting betaal je dit jaar in Drenthe gemiddeld 1,35 euro toeristenbelasting per persoon, per nacht: een stijging van 9,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is iets groter dan de landelijke toename van 6,6 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.

Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je overnacht (betaald) in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn.

In zeven van de twaalf Drentse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Noordenveld (+59,1 procent) en in Hoogeveen (+20,0 procent). De minst sterke stijging vond plaats in Assen (3,7 procent) en Coevorden (4,0 procent). In Coevorden geldt dit jaar een tarief van 1,30 euro. Voor de jaren 2022 tot en met 2024 geldt een bedrag van 1,35 euro.

Ondanks de verhoging zijn toeristen in Drenthe relatief voordelig uit wat toeristenbelasting betreft. Het landelijke gemiddelde is namelijk 1,93 euro per persoon per nacht. In Drenthe varieert de toeristenbelasting van 1,10 in De Wolden naar 1,75 euro in Noordenveld. In Meppel wordt geen toeristenbelasting geïnd. Ter vergelijking: in Amsterdam betalen toeristen de meeste toeristenbelasting bovenop de overnachtingsprijs 10,89 euro.

Meer informatie over het onderzoek is hier te lezen.