Coevorden – De tentoonstelling ‘Quilts van Marlène, thema’s uit de Thora’ in het Synagoge-museum werd afgelopen zondagmiddag geopend. Speciaal voor de opening was haar man, Jaap Sanders, uit Israël overgekomen. Marlène overleed in 2022.

Rabbijn Shmuel Katz uit Amsterdam verzorgde de inleiding. Hij gaf een interessante lezing over de symboliek van de quilts die Marlène daarin heeft verwerkt. Daarna verrichtte wethouder Joop Slomp de officiële opening.

De 26 quilts die in het Synagoge-museum zijn te bewonderen zijn echte pareltjes op het gebied van kunst, kleur, techniek en symboliek. Rabbijn Katz heeft beloofd deze zomer nog een keer in Coevorden te komen en uitleg te geven over alle geëxposeerde quilts.

De tentoonstelling is te zien tot 24 september. Het Synagoge-museum is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Marlène Sanders was een Joodse textielkunstenares uit Israël en 25 van haar quilts zijn in Coevorden te bewonderen. Een aantal ervan is nog nooit eerder tentoongesteld in Nederland. Marlène Sanders is in 1948 geboren in Panama, daarna verhuisde het gezin naar Curaçao. In 1971 kwam zij naar Amsterdam waar zij haar man ontmoette en samen vertrokken zij in 2015 naar Israël. Marlène was erg creatief en begon met het maken van poppen voor haar eigen poppentheater. Hiermee beeldde zij allerlei Joodse onderwerpen uit. Daarna begon zij met het maken van quilts. Marlènes quilts berusten niet alleen op een diepgaande studie van de Thora, maar ook op de vele toelichtingen die Joodse commentatoren hierop hebben gegeven.

In totaal maakte Marlène dertig quilts. De meeste quilts zijn in het bezit van haar familie en van particulieren, zowel in Nederland als in Israël, die ze hebben uitgeleend aan het Synagoge-museum Coevorden. Een quilt is door de Synagoge Zeeland in Middelburg uitgeleend.

Foto’s: Bep Houwen