Dalen – De tijdelijke tentoonstelling ‘Gezichten van de bevrijding’, die op vijf locaties wordt gehouden, is vrijdagmiddag in Dalen geopend bij museummolen Jan Pol.

Na het welkomstwoord van voorzitter Jack Lubberman van StichtingAold Daol’n voerden burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden en burgemeester Daniela Kösters van Samtgemeinde Emlichheim het woord. Bouwmeester sprak tijdens zijn toespraak over de band tussen de mensen in het grensgebied. Zijn collega Kösters, die al sinds 2005 altijd aanwezig is bij de herdenking op 4 mei in de gemeente Coevorden, prees net als haar collega het initiatief voor deze tentoonstelling. De beide burgemeester namen daarna de onthulling van het eerste paneel voor hun rekening.

Vervolgens onthulden de nabestaanden van de andere ‘gezichten van de bevrijding’ de panelen bij molen Jan Pol.

Omdat de viering van 75 jaar vrijheid het afgelopen jaar niet kon doorgaan, is besloten dit jaar deze tentoonstelling te houden. Hiermee krijgen de mensen uit de regio, die een rol speelden in de oorlog en bij de bevrijding een gezicht.

Het project kwam tot stand door samenwerking van historische verenigingen in de gemeente Coevorden, Samtgemeinde Emlichheim en Heimatverein Emlichheim.

Locaties

Tot en met augustus zijn de tijdelijke tentoonstellingen te zien op de volgende locaties: Gees, voormalige basisschool Wethouder H Euvingstraat 6, di. do. za. 11.00-16.00 uur; Sleen, Dorpskerk, Brink 7, ma. t/m za. 11.00-16.00 uur; Dalen, museummolen Jan Pol, Molenwijk 8, di. t/m do. en za. 13.30-16.30 uur; Coevorden, Bentheimerstraat 13, wo. t/m vr. 13.30-16.00 uur; Emlichheim, Haus Ringerbrüggen, Hauptstrasse 24, za. en zo. 15.00-17.30 uur (in juli en augustus alleen het laatste weekend van de maand).

Fietsroutes en wandelroute

Er is een speciaal informatie- en routeboekje uitgebracht. Daarin staan bovendien vier fietsroutes, die de locaties aan elkaar verbinden. Dit boekje is gratis verkrijgbaar bij de kantoren van Tourist Info, de bibliotheken in de gemeente Coevorden en op de vijf locaties. De openingstijden van de kantoren van Tourist Info zijn hier te vinden.

In het boekje staat bovendien een wandelroute, die gaat door en rond het centrum van Coevorden langs elf panelen met foto’s. De foto’s zijn op de bewuste locatie gemaakt en tonen ook de huidige situatie. Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden heeft deze wandeling voorbereid en gerealiseerd.