Coevorden – Stichting Synagoge Coevorden heeft de komende tijd nogal wat op het programma staan.

Film

Er wordt een film gemaakt over het Joodse leven in Drenthe en omgeving. Daarbij worden per bus vijf plaatsen in Drenthe en in Emlichheim bezocht om sporen van het vroegere Joodse leven vast te leggen en wordt ter plaatse over dit leven verteld. De film duurt 10 tot 15 minuten en is te bekijken in de synagoge aan de Kerkstraat 36. De film is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Drenthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds en door medewerking van de familie Zilverberg en plaatselijke organisaties.

Culturele Gemeente

Tot eind 2022 is Coevorden de Culturele Gemeente van Drenthe. Het thema is ‘Verbonden in verhalen’. Stichting Synagoge Coevorden houdt diverse activiteiten die passen binnen dit thema.

Op zaterdag 11 en zondag 12 september zijn de Open Monumentendagen en is het synagogemuseum geopend van 13.00 tot 17.00 uur. In het museum zijn de verhalen te lezen, te zien en te horen over Joodse Drenten die tijdens de Holocaust zijn vermoord.

Op woensdag 22 september doet de synagoge mee aan het project ‘Gekleurd Grijs’. Senioren kunnen dan tegen gereduceerd tarief de synagoge bezoeken en krijgen er het verhaal te horen over het Joodse leven in Drenthe en omgeving. Er zijn die middag drie sessies: van 13.00 tot 14.00 uur, van 14.30 tot 15.30 en van 16.00 tot 17.00 uur. De entreekosten zijn 2,50 euro p.p. Aanmelden is noodzakelijk via info@synagoge.nl.

Boek en tentoonstelling

Op zondag 3 oktober wordt om 14.30 uur de tentoonstelling ‘Engelandvaarder en Eichmann ontvoerder, Louis van Coevorden, een gewone jongen in een ongewone tijd’ geopend en wordt het gelijknamige boek uitgebracht. Het boek wordt overhandigd aan de familie Van Coevorden/Shimoni. Tijdens de bijeenkomst spelen Aliet Hogen Esch en Hans Tobi Jiddische muziek.

Daarenboven worden twaalf Stolpersteine onthuld in de Kerkstraat en aan het Kasteel.

De middag is gratis toegankelijk voor nabestaanden, vrienden en vrijwilligers van het museum. Opgave is noodzakelijk. Dat kan tot 20 september via secretaris@synagoge-coevorden.nl.

De synagoge is voor een bezoek geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op de website www.synagoge-coevorden.nl.