Schoonebeek/Coevorden/regio – Stichting Stop Afvalwater Schoonebeek (SAS) is gestart met een petitie. SAS blijft zich zorgen maken over de plannen van de NAM om zowel gas te winnen als afvalwater te lozen in het gasveld onder Schoonebeek. Daarnaast wil de NAM de oliewinning hervatten.

Afgelopen week liet staatssecretaris Hans Vijlbrief weten, dat de oliewinning in de regio Schoonebeek hervat kan worden.

Onlangs werd men in Schoonebeek opgeschrikt door een beving van 2.1 op de schaal van Rigter in Emlichheim. Genoeg Schoonebekers zijn er wakker van geschrokken en vonden het een nare ervaring. Deze beving toont aan dat het veld al onrustig is. Dit is nog zonder de voorgenomen gaswinning en afvalwaterinjectie. In het onderzoeksrapport over deze beving van de NAM wordt gesteld dat de kans op aardbevingen aanzienlijk groter is dan eerder werd aangenomen”, aldus SAS.

De gevolgen zullen niet alleen in Schoonebeek te merken zijn. Een aardbeving zal zich niet houden aan de grenzen van het gebied. Zo kunnen Zandpol, Nieuw-Amsterdam, Veenoord, Erica, Nieuw-Schoonebeek en delen van Coevorden en Dalen meedelen in de lasten en gevolgen ondervinden.”

Uit het ontwerpbesluit wat nu ter inzage ligt kunnen we lezen dat de uitkomst van de enquête niet voldoende wordt meegewogen. De staatssecretaris geeft aan dat er altijd wel tegenstanders zijn. Toch wil hij nog steeds draagvlak peilen en Stop Afvalwater Schoonebeek helpt hem daar een handje bij door een petitie op te stellen. Natuurlijk brengt SAS het resultaat in het najaar naar Den Haag.

Zie ook:

Vijlbrief: Oliewinning Schoonebeek kan worden hervat (update)