Coevorden – In het kader van het IJzerkoekenoproer, dat sinds enkele jaren wordt gehouden in Coevorden, heeft Stedelijk Museum Coevorden een theaterleerproject bedacht. “We willen jong en ouder talent een kans bieden zich te ontwikkelen op het gebied van theater. Dat doen we in samenwerking met theatermaakster Marion Maters”, schrijft Melissa Luisman op de Facebookpagina van het museum.

Het IJzerkoekenoproer gaat over het verhaal van de volksopstand die in 1770 ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met ijzerkoeken. De jaarlijkse optocht is een samenwerking van Stedelijk Museum Coevorden, Theater Hofpoort en Theaterbedrijf Maters & Roberti.

Het theaterleerproject bestaat uit een aantal workshops. De deelnemers krijgen les van Marion Maters in onder andere acteren, zingen en dansen. Na afronding van de workshops krijgen de deelnemers een certificaat. Er wordt een selectie gemaakt van de meest talentvolle deelnemers, zij krijgen een rol toegewezen in de IJzerkoekenoptocht van 2021 en 2022 en de theatervoorstelling in 2022. De workshops zijn voor iedereen toegankelijk en deelname is gratis. De geldende maatregelen van het RIVM worden nageleefd. De workshops gaan alleen door als er weer fysiek mag worden lesgegeven. Het project is mede mogelijk door een financiële bijdrage van de provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Er zijn drie rondes van het theaterleerproject. De eerste ronde vindt plaats van mei tot en met juni en bestaat uit drie workshops. Een selectie van de deelnemers gaat door naar de tweede ronde en krijgt workshops over onder andere samenspel en tekstbehandeling (incl. zang, dans en acteren). De volgende selectie voor de derde rond van oktober tot begin december krijgt een afsluitende workshop, waarin scènes worden gelezen, geanalyseerd, besproken én gespeeld.

Aanmelden kan via info@maters-roberti.nl.