Coevorden – In Stedelijk Museum Coevorden zijn naast de vaste collectie momenteel twee exposities te zien.

Dood en begraven

De ene heeft het thema ‘Dood en begraven’. Er is veel geschreven over de manieren waarop een cultuur met de dood en de overledenen omgaat. De gebruiken en tradities zijn door de jaren heen enorm veranderd door culturele, religieuze en praktische oorzaken. Gebruiken, die tegenwoordig als normaal worden gezien, waren honderd jaar geleden ondenkbaar. Historicus Gerrit Kleis schreef bij de tentoonstelling de tekst voor een fraai boekwerkje. De tentoonstelling duurt tot 15 september.

Verborgen ambachten

Daarnaast is er de expositie ‘Verborgen ambachten’. Rond 1900 was de boerderij het centrale punt in het Drentse platteland. Mensen waren er veelal op zichzelf aangewezen. Hier kwamen veel ambachten uit voort. Deze ‘verborgen ambachten’ ontstonden deels uit noodzaak, deels uit interesse. De laatste eeuw zijn die echter verloren zijn gegaan. Deze expositie duurt tot 28 oktober.
Stedelijk Museum Coevorden in Het Arsenaal aan de Haven is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Paviljoen

Op de Weeshuisweide heeft de historie van Coevorden ook een plekje gekregen. Het cultuurhistorisch paviljoen Het Geschiedt is een ontmoetingsplek waar bezoekers op een laagdrempelige manier met archeologie en de geschiedenis van Coevorden in contact komen. Het paviljoen is dan ook gratis toegankelijk en is op vaste tijden geopend zijn. Behalve een tentoonstellingsruimte in de vorm van een BELEEFdepot is er een ArcheoHotspot, de eerste in Noord-Nederland. Belangstellenden kunnen helpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Binnenkort komen er torens op het paviljoen. Schutterij van Koeverden gebruikt één van de torens als uitvalsbasis voor informatie en educatie. In de andere toren kunnen kinderen zich verkleden als ridder of jonkvrouw en voor het kasteel of het paviljoen op de foto. Dankzij vrijwilligers is Het Geschiedt open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur