Coevorden – Vandaag zijn tien vrachtwagens met een sloopmachine van 180 ton en onderdelen vertrokken vanaf STC (Swanink Technology Coevorden aan de Vosmateneweg 3. Dit is de tweede van dit type sloopmachine dat de fabriek verlaat. Deze machine wordt vervoerd naar Spanje waar deze ingezet wordt in Páramo del Sil voor het slopen van een elektriciteitscentrale. De machine kan zichzelf op- en afbouwen waardoor het transport gemakkelijk wordt en zonder al te veel begeleiding en vergunningen getransporteerd wordt. De vrachtwagens vormen zonder meer een ‘Convoi Exceptionnel’.

Deze machine is in ongeveer zes maanden gebouwd door de medewerkers van STC. Het bedenken en uitwerken van de specifieke wensen en eisen aan deze van oorsprong Hitachi ZX890-6 duurde meer dan driekwart jaar. Deze machine heeft een geheel elektronische aansturing van alle systemen die erbij gebouwd zijn. Een bewakingssysteem beheerst de machine in zijn bereik. Wordt de machine te zwaar belast of is deze buiten het werkbereik dan wordt de machinist onmiddellijk gewaarschuwd. De eerste van dit type draait al meer dan twee jaar in België.

De afmetingen van de machine zijn indrukwekkend te noemen. De basismachine kan worden uitgevoerd voor zowel het slopen op grote hoogte (51 meter) als het zware graaf- en sloopwerk.

Tekst en foto’s: Van Oost Media.