Coevorden – De korte film ‘Melkman’ was vrijdagavond te zien in Theater Hofpoort. Sem Donkers (17) kwam met het idee voor de verfilming van ‘Melkman’, een stripverhaal van de legendarische kunstenaar Typex.

De bezoekers genoten van het interview en de film, die zij zeer waardeerden getuige de reacties. Als u de kans krijgt om de film te bekijken: laat u verrassen.

Sem heeft al heel wat bijzondere projecten op zijn naam staan. Al op de basisschool zat hij namens Drenthe in de landelijke Kinderjury voor de boekenweek. Zes jaar geleden stond hij op het toneel van Theater Hofpoort met zijn solovoorstelling over Charlie Chaplin schetste. Hij schreef zelf het script en een boek. Daarna volgde een tweede boek, ‘Chéz Stan & Ollie’. Hij vertolkte als acteur al rollen in de succesvolle theaterspektakels ‘Muskee – So Many Roads’, ‘Het ontzet van Coevorden’ en ‘De Drentse Vlaggenhijsers’.

“En nu sta ik weer op het toneel van Theater Hofpoort, de cirkel is rond”, zei Sem in zijn inleidende praatje. In eerste instantie zou kunstenaar Typex aanwezig zijn, maar door onverwachte gebeurtenissen kon dat niet doorgaan. Wel hield Sem tevoren een interview, dat voorafgaand aan de film was te zien en te horen.

Toen Donkers het idee om ‘Melkman’ te verfilmen voorlegde aan de gerenommeerde striptekenaar Typex (bekend van zijn boeken over Rembrandt en Andy Warhol), was die meteen enthousiast. Tijdens het interview complimenteerde hij Sem met zijn aanpak en het eindresultaat. De film gaat over een melkman die een tevergeefse strijd voert tegen de moderne tijd en vastzit in de dagelijkse sleur. Een mysterieuze fles in zijn kar verandert zijn leven, maar ook de wereld om hem heen.

Voor’Melkman’ schreef Sem het script, hij regisseerde de film en speelt de hoofdrol. De film is gemaakt samen met Okki Poortvliet en Tijn van der Kooi. Okki Poortvliet is een illustrator en documentairemaker uit Odoorn (vele scènes werden in Odoorn opgenomen) met al meer prestigieuze prijzen op haar naam. Tijn van der Kooi is schoolgenoot van Donkers en mede-cinefiel. Andere rollen worden gespeeld door de bekende Alfred van den Heuvel, Hans van der Werf, Tijn van der Kooi en Tess van der Zwaag. Bijrollen waren er voor Typex en ook de ouders van Sem leverden hun aandeel. De muziek is afkomstig van Wietse de Haan. Er is gelet op details, want ook was de foto van Het Melkmeisje, het bekende schilderij van Johannes Vermeer, te zien. En ook werd een grapje gemaakt met Tipp-Ex.

De eerstvolgende vertoning van de film is op zaterdag 7 september in Forum Groningen.