Schoonoord – Ook Schoonoord is bezig met de voorbereidingen voor de start van Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe. De gemeente draagt deze titel tot eind 2022 en heeft als thema ‘Verbonden in verhalen’.

Vanuit allerlei delen van de gemeente trekt een stoet op zaterdag 28 augustus naar de stad Coevorden, waar op dat moment De Slag om Coevorden plaatsvindt met vele (historische) activiteiten.

Elk dorp maakt een couplet voor een lied, geschreven door Harm Dijkstra uit Sleen. In dat couplet worden typische kenmerken van dat dorp bezongen. Uiteindelijk ontstaat er een lied waarin de hele gemeente wordt bezongen door een groot koor. De muziekstijlen kunnen heel divers zijn.

Het vervoer van de stoet kan per bus, kar, oude auto’s of wat anders. In Schoonoord worden herauten met boerhoorns uitgenodigd. Elk dorp maakt een kunstwerk op een paneel van 60x60cm. Alle kunstwerken worden verzameld op de Weeshuisweide in Coevorden. Het kunstwerk toont de verbinding tussen de dorpen. In Coevorden wordt aan het eind van de dag het lied gezongen en het totale kunstwerk onthuld. De burgemeester opent daarna met een kanonschot het culturele jaar. De hele dag wordt gefilmd en is live te zien.

De lokale wandelvereniging heeft al een mooie route uitgezet, Mooi Wark wordt gevraagd of zij tekst voor het lied wil schrijven. Lokale kunstenaars wordt gevraagd een bijdrage te leveren en ook verenigingen worden bij dit project betrokken.

Bron: Dorpskrant Schoonoord.