Regio – Iets meer dan één op de tien coronapatiënten die in het ziekenhuis terechtkomt, krijgt hartproblemen. Dit blijkt uit een studie onder ruim drieduizend Nederlandse coronapatiënten. De resultaten komen uit een grote internationale studie (Capacity Covid-registratie). Hieraan doen 74 ziekenhuizen in dertien landen mee, waaronder het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg.

De studie is gesteund door onder meer de Hartstichting. Wereldwijd is de Capacity Covid-studie de grootste studie naar hartproblemen bij coronapatiënten tot nu toe. Inmiddels zijn de gegevens van meer dan zevenduizend coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen verzameld, van wie zo’n drieduizend uit Nederland. Door de inzet in alle deelnemende ziekenhuizen zijn in Nederland tijdens de eerste coronagolf de helft van alle ziekenhuisopnames geregistreerd.

Een groot aantal onderzoeken maakt op dit moment gebruik van deze gegevens. Ook de patiënten die in Saxenburgh Medisch Centrum opgenomen geweest zijn met een Covid-infectie zijn geregistreerd. Het gaat hier om enkele tientallen patiënten. De studie liep in het Hardenbergse ziekenhuis van half maart tot half mei. Research-verpleegkundigen Marjan Beijering en Erica Meijer van het Saxenburgh Medisch Centrum hebben hiervoor veel werk verzet.

Saxenburgh-cardioloog José Drost is als arts betrokken bij de studie. Drost: “Wij nemen regelmatig deel aan wetenschappelijk onderzoek, landelijk gecoördineerd via de Werkgroep Cardiologische Centra Nederland. Door deelname aan wetenschappelijk onderzoek kunnen gegevens worden verzameld over nieuwe ziektebeelden, zoals het coronavirus en nieuwe behandelingen. Dit is erg belangrijk voor nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied. Deze studie maakt ons bewust van de risico’s die coronapatiënten lopen en zal dan ook consequenties hebben voor de praktijk.”

Afgelopen jaren zijn er veel grote internationale studies geweest op het gebied van cardiologie. Deze studies zijn bepalend geweest voor verandering van richtlijnen voor nieuwe medicatie en behandelingen. Het Saxenburgh Medisch Centrum heeft hieraan ook meegewerkt. Op deze manier hebben patiënten uit deze regio bijgedragen aan een betere behandeling van hart- en vaatziekten.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Foto (Saxenburgh): De research-verpleegkundigen van Saxenburgh Erica Meijer (links) en Marjan Beijering.