Hardenberg/regio – De anesthesiologen van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg gebruiken sinds twee maanden een zogeheten ‘smart pilot view’-monitor. Hiermee kunnen zij operatiepatiënten nauwkeuriger onder narcose brengen en bewaken. Dit heeft voordelen voor zowel de patiënt als de bedrijfsvoering op de operatiekamer. Saxenburgh Medisch Centrum is het eerste en nu nog enige ziekenhuis in Nederland dat beschikt over deze apparatuur.

De ‘smart pilot view’ is een bewakingsmonitor die de effecten van de medicamenten continu berekent en in beeld brengt. Daardoor kan de anesthesioloog nauwkeuriger beoordelen hoeveel een patiënt nodig heeft aan pijnstilling, spierverslapper en slaapmiddel. Anesthesioloog Peter Houweling: “In de oude situatie ga je als anesthesioloog bij de toediening uit van het gewicht van de patiënt en worden de afzonderlijke middelen maximaal gedoseerd. De ‘smart pilot view’ berekent via een algoritme de onderlinge acties tussen de middelen. Nu kan ik tijdens de operatie zien wat een patiënt precies nodig heeft. De patiënt wordt hierdoor sneller, beter en helderder wakker en heeft minder last van bijwerkingen, omdat de dosering precies goed was.”

Voordelen

Behalve voordelen voor de patiënt noemt Houweling diverse andere voordelen van de monitor, zoals efficiency voor de organisatie. “Wij zien een tijdwinst van 10 procent, onder andere bij galblaasoperaties, liesbreuken en het KNO-programma.” Kostenbesparing op medicatie door betere dosering en minder belasting van het milieu ziet hij ook als een bijkomend voordeel. Daarnaast noemt hij het beter en veiliger kunnen werken door de anesthesioloog.

Inhaalslag

De voor Nederland unieke ‘smart pilot view’ gaat Saxenburgh ook helpen om de wachtlijsten weg te werken die zijn ontstaan door corona. Dit is echter mede afhankelijk van de beschikbaarheid van medewerkers. “Wij zijn met een flinke inhaalslag bezig. Al onze OK’s zijn weer volop in bedrijf.” De verwachting is, dat het Saxenburgh Medisch Centrum in juni veel zorg voor operatiepatiënten heeft ingehaald en in augustus weer op het niveau van 2019 zit.