Nieuwlande/ Zwinderen/Dalerpeel – De trajecten van het Cultuurpad van en naar Dalerpeel, Nieuwlande en Zwinderen staan centraal op vrijdag zaterdag 11 en zondag 12 juni. Eind april werd het cultuurpad ‘Van De Kiel tot Steenwijksmoer’ gepresenteerd. Het gaat om een wandelroute van 200 kilometer door de gemeente Coevorden. Het is één van de projecten in het kader van Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022.

De wandeling bestaat uit 23 etappes. Er zijn de komende maanden pad-in-de-kijker-weekends, waarin steeds routes centraal staat en er allerlei activiteiten zijn. Het gaat ditmaal om de routes Dalerpeel-Nieuwlande, circa 7 km; Nieuwlande-Zwinderen, circa 9 km. Daarmee valt een klein deel van de route net buiten de gemeente Coevorden. Het dorp Nieuwlande behoort bij de gemeente Hoogeveen.

Activiteiten in en rond Nieuwlande

Op zaterdag 11 juni is Onderduikersmuseum De Duikelaar aan de Julianalaan 3 in Nieuwlande geopend. Er is een speurtocht voor kinderen. De voormalige gereformeerde kerk met onderduikplek aan de Johannes Poststraat 26 houdt om 11.00 en 14.00 uur een bijeenkomst. Een gids vertelt het verhaal van de twee jonge mannen die daar bijna negen maanden zaten ondergedoken.

Om 15.00 uur neemt Gerwin Bast, vrijwillige boswachter van het unieke dorpsbos, belangstellenden mee op excursie door het bos. Hij vertelt over de geschiedenis van het bos, het ontdekpad voor jonge kinderen, de vistrap, de uitkijkpost en de wandelroutes. Het verzamelpunt is bij de picknickplek, toegankelijk vanaf Oostopgaande (fietsers/voetgangers) en Boerdijk (auto’s).

Op zondag 12 juni is het onderduikersmuseum geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Ook dan is er een speurtocht voor kinderen.

Die dag wordt er een fietspuzzeltocht voor het hele gezin gehouden. De route heeft een lengte van circa 20 km. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers een goede indruk van wat in Nieuwlande en omgeving gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het routeboekje met vragen à 4 euro is te koop in het Onderduikersmuseum, dat zondagmiddag geopend is. Wie ‘s morgens al de route wil afleggen, kan het boekje tevoren aanschaffen. Het museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Tussen 13.00 en 16.00 uur is er een gids bij het onderduikershol, te vinden in de Hollandsche Veldsche Bossen, ingang Johannes Poststraat, tussen huisnummers 14 en 16 uur. De gids vertelt allerlei wetenswaardigheden.

In september van het afgelopen jaar onthulde locoburgemeester Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden een herinneringsbord aan de omgekomen twee bemanningsleden van de neergestorte Mosquito. Het was toen 77 jaar geleden, dat het vliegtuig neerstortte.