De raadsleden worden geacht tijdens de raadsvergadering van aanstaande dinsdag hun meningen in de Drentse spreektaal te geven in het kader van de Streektaalmaand. Het is maar goed, dat de vergadering weinig belangrijke punten bevat. Want reken erop, dat er hilariteit zal zijn en dat past niet bij zware onderwerpen.

Een aantal raadsleden beheerst een spreektaal, maar wat te denken van mensen die van origine uit andere delen van het land komen of alleen Nederlandstalig zijn opgevoed? Het wordt een mengelmoesje. Dat is geen bevordering van de Drentse streektaal, maar het benadeelt de streektaal alleen maar. Om de streektaal te bevorderen, zouden kinderen in zowel de streektaal als de Nederlandse taal moeten worden opgevoed. Heel veel ouders doen dat echter niet, bang dat de kinderen een taalachterstand oplopen. En zo verdwijnt het Drents. Naar mijn mening bevordert het het taalgevoel juist. Ik heb er alleen maar baat bij gehad, al gaat het om een andere Nedersaksische taal.

Veel mensen vinden juist, dat mensen uit andere delen van het land juist niet moeten proberen de streektaal na te bootsen. Het gaat er meer om dat mensen zich hier thuis voelen en dat is niet puur afhankelijk van taal. Ik vrees een soort koeterwaals in de raadsvergadering.