Coevorden – In de raadsvergadering van dinsdagavond werd afscheid genomen van het CDA-raadslid en fractievoorzitter Gertjan Zuur en burgercommissielid Karin Zwaan-Alberts. Zij worden allebei lid van de provinciale staten. Zuur werd verrast met een ‘diner’ in ‘restaurant Den Raadzaal’, waarin allerlei ingrediënten aan bod kwamen.

Burgemeester Bert Bouwmeester leidde het afscheid van Zuur in met lovende woorden. “Je was negen jaar actief in de raad als fractievoorzitter, commissievoorzitter, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en voorzitter van de werkgroep bestuurlijke vernieuwing. Van dergelijke raadsleden moeten we het hebben. Je was scherp in het proces, maar je was ook in voor een knipoog. We laten je node gaan.”

Menu met soep

Sandra Katerberg-Loman volgde een menu in het ‘restaurant’, waarbij zij zich baseerde op collega’s van het CDA. Het voorgerecht betrof de eerste periode in de raad. “Het CDA zat net weer in het college. Gertjan voelde zich snel thuis in de fractie en de politieke arena met zijn kritische en deskundige blik. Hij vindt, dat procedures goed gevolgd moeten worden en doet dat op kritische en humoristische wijze.” Het hoofdgerecht bestond uit de tweede periode van Zuur als fractievoorzitter. “Je bent actief en betrokken en we vroegen ons wel eens af of je wel eens thuis was. Je bent een man van de cijfertjes en met hem kom je nooit tekort. Bovendien ben je betrokken bij de samenleving. Je gebruikt veel woordspelingen en in elke speech zeg je ‘Samen kunnen we meer’.”

Het nagerecht was de campagne eind 2017/begin 2018. “We leerden veel van je. We leerden om ontspannen met inwoners te praten. In jouw derde periode was je weer bloedfanatiek en je kreeg respect en waardering vanuit de raad. Je gaf je mening, maar gaf ook ruimte aan de andere fractieleden. Je bent een warm, open en meelevend mens.”

Na dit menu was het tijd om te koken en diverse vertegenwoordigers van de andere fracties voegden ingrediënten toe aan de soep. Ferry Booij van BBC2014 voegde een ui toe. “Je krijgt er tranen van in de ogen, een ui kan zwaar op de maag vallen, de geur blijft lang hangen, maar een ui is wel heel gezond.” Jenny Streur, ook van BBC2014, noemde Zuur spitsvondig en gedetailleerd. “Het lijkt soms alsof je spijkers op laag water zoekt.” Daarom voegde zij een loep en een zoetzure augurk toe.” Een winkelhaak kwam van Joop Slomp van de PvdA. “Je wilde het goede doen voor de inwoners van de gemeente, je stond bekend om je exactheid en degelijkheid, daar staat deze haak voor.” Irene Driehuis van het PAC deed peper in de soep. “Dat geeft pit en scherpte aan de soep, mits die in de juiste verhouding is. Jij bracht scherpte aan in de discussie en normen en waarden waren belangrijk voor jou.”

Margriet Fissering van de VVD roerde in de soep. “Niet met een lepel, maar met een hamer. Daarmee doel ik op de rol van voorzitter, die bij jou past. In de provinciale staten zijn ze vast blij met jou, je krijgt vast snel een rol als voorzitter.”

Na zuurtje komt kater

Daarna voegde Sandra Katerberg van het CDA een zuurtje toe. “Maar iedereen die denkt, we zijn van het zuurtje af, die moet waken voor de kater”, hield zij haar toehoorders voor. Daarmee duidde zij op haar nieuwe rol als fractievoorzitter van het CDA.

Vervolgens kwamen er nog ingrediënten van Sandra en haar fractiegenoten Eddy Heeling en Lidy Klein Gunnewiek: geloof, hoop en liefde. De burgemeester voegde tot slot bindmiddel toe.

Gertjan Zuur constateerde, dat de soep vast zwaar op de maag lag. In zijn laatste toespraak in de raad zei hij: “Toen ik mij kandidaat stelde voor de provinciale staten had ik niet gerekend op zo’n hoge plaats.” Dat was dus wel het geval. “Ik heb alle vertrouwen in deze fractie met toevoeging van good old Ruud Wilting. Het waren geen gemakkelijke raadsperiodes, er is veel gebeurd. Ik ben blij dat ik heb mogen bijdragen aan een financieel gezonde gemeente. Bovendien is de verbondenheid in de gemeente gegroeid.”

Vervolgens werd Ruud Wilting geïnstalleerd als raadslid op de vrijgekomen plaats in de fractie. Wilting was eerder al raadslid en wethouder.

Karin Zwaan

Burgemeester Bert Bouwmeester noemde het afscheid van Karin Zwaan heel bijzonder. “Eind 2018 zijn de eerste burgercommissieleden geïnstalleerd en het is voor het eerst, dat we op deze wijze afscheid nemen van een burgercommissielid.”

Fractievoorzitter Margriet Fissering van de VVD sprak haar partijgenoot toe. “Je bent al zes jaar actief in het politieke landschap en het was een afwisselende periode. In maart 2014 trad je toe tot de raad. Je was fanatiek en bouwde goede kennis van dossiers op. Ook ben je energiek en hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ik kijk terug op een fijne tijd met elkaar. Je was niet alleen actief in de raad, je bent druk op het boerenbedrijf, hebt een gezin, hebt een baan bij een reisbureau en bent voorzitter van het dorpshuis in Zwinderen. Na de verkiezingen in 2018 wilde je weer in de raad, maar dat pakte anders uit voor jou. Je wilde toch inzetten als burgercommissielid. Die wordt nu gevolgd door de stap naar provinciale staten.”

Irma IJdens-Talens, ook een oude bekende in de gemeenteraad, volgt Karin op als burgercommissielid.

Sandra Katerberg en Gertjan Zuur (foto CDA).

VVD, v.l.n.r. Erik Bonkes, Irma IJdens, André Oudeboon, Margriet Fissering, Bernette Sieben, Karin Zwaan (foto VVD).