Coevorden – De overlast van de biovergistingsinstallatie van Bio Energy op het Europark kan nog wel een tijdje duren. In de wijk De Heege wordt veel overlast ondervonden.

Keelpijn, tranende ogen en het gevoel om te stikken zijn de klachten. Er zijn lekkages in het vergistingsvat, waardoor de overlast wordt veroorzaakt. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 18 juni liet wethouder Jeroen Huizing weten, dat de provincie toezichthouder en woordvoerder is. Wel houdt de gemeente de vinger aan de pols.

Volgens de bewoners komt er H2S vrij, waterstofsulfide. Dat ruikt in kleine hoeveelheden naar rotte eieren. Het verraderlijke is, dat de lucht in hogere hoeveelheden niet meer te ruiken is en juist dat is schadelijk voor de gezondheid. Ook komen koolstofdioxine en ammoniak vrij.

Op de website van Bio Energy staat een bericht over de problemen. “Een lek in een afdichtingsring heeft de afgelopen dagen stank veroorzaakt in de naastgelegen wijk De Heege. De stank leidde tot een tiental klachten bij de gemeente en bij BEC zelf. De indieners van een klacht bij BEC zijn inmiddels gebeld en geïnformeerd over de oorzaak. Hoewel men begrip heeft voor het feit dat iets dergelijks in een opstartfase kan gebeuren, vroegen veel mensen zich af of dit nu vaker kan gaan gebeuren. Dat gelukkig niet maar ondanks dat het een opstartfase is balen we er wel enorm van. Want er staat hier het summum op het gebied van vergistingstechniek en dan gaat het toch nog mis. Als de installatie straks helemaal goed is ingeregeld en getest, mag zoiets niet meer gebeuren. Excuses zijn op z’n plaats en wij gaan dit zo snel mogelijk herstellen.”

De bouwvergunning voor deze installatie is tweemaal aangepast. Van een schone installatie waarbij CO2 afgevangen zou worden en tot vaste stof omgezet zou worden, tot een installatie met een aminegaswasinstallatie waarbij CO2 gewoon de lucht in wordt geblazen.

Jerry Stoker van het PAC noemde de inhoud van het bericht richting bewoners fake nieuws. “Dat CO2 zou worden afgevangen, is een leugen. Dat is immers bij de aanpassing van de vergunning ingetrokken.”